Test drive Audi A8 50 TDI Quattro – Maşina perfectă pentru şofer sau pentru pasager? – GALERIE FOTO şi VIDEO

Autor: Vlad MIRONESCU 13 aug. 2018 Video

Audi A8 îţi ridică dileme. Ţinuta de drum, motorizarea şi direcţia perfect asistată o recomandă drept maşina de vis a oricărui şofer sau refugiul luxos şi ultratehnologizat al unui pasager care nu vrea să se confrunte cu traficul rutier? Indiferent pe care uşă intri în maşină, nu vei fi dezamăgit.

Aspectul este impunător şi elegant în acelaşi timp. Audi A8 nu face demonstraţii de forţă, doar grila masivă şi jantele cu 5 braţe de dimensiuni mari (R20 – opţiune) se remarcă. Altfel, tehnologia este ataşată discret, fie că vorbim de farurile cu matrice LED sau senzorii integraţi în diverse locuri.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Nu trebuie să trânteşti uşă, există soft-close. Volanul se ridică, iar scaunul se retrage pentru a te ajuta să intri mai uşor. Însă luxul absolut presupune şi dotări create printr-un echilibru de funcţionalitate şi design, precum mascarea gurilor de aerisire în spatele unor panouri de lemn, astfel încât linia bordului să fie uniformă. Ele îşi vor face apariţia doar la pornirea motorului. Fostele butoane fizice, care nu au fost încadrate în consola centrală dominate de ecrane tactile, au devenit capacitive.

Bordul este dominat de ecrane tactile, însă nu obişnuite. Acestea oferă un feedback haptic şi rezolvă una dintre principalele probleme ale acestei tehnologii. Astfel, ştii sigur că ai activat opţiunea dorită pentru că ai senzaţia oferită de un buton fizic. Sistemul infotainment MMI este găzduit de ecranul principal de 10 inchi, sub el fiind situate şi cel care controlează climatizarea, care poate aveam 4 zone individuale.
Deşi înglobează multe opţiuni, sistemul de operare eşte intuitiv, iar principalele funcţii şi setări sunt uşor accesibile şi nu necesită prea multă obişnuinţă. Puţinele butoane fizice s-au păstrat pe volan, în jurul levierului cutiei de viteze, pe uşi şi pe cotiera din spate. Petru şofer, butonul de volum a rămas fizic, la fel şi cele care selectează modurile de condus, modurile de asistenţă (există trei moduri care înglobează 41 de sisteme de asistenţă – Maximum, Basic şi Individual) şi sistemul de camere video (360 de grade, cu afişaj grafic sau 3D). Exact ce vrei să ai disponibil la o simplă apăsare, nici măcar la 3 clic-uri distanţă.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Cockpit-ul virtual Audi afişează într-un ecran de 12,3 inchi cadranele (mici sau mari) şi informaţiile computerului de bord, ale sistemului de navigaţie sau ale sistemului audio. Pot fi afişate şi modificate şi setări ale maşinii. Totul este configurabil. Sistemul Head-Up Display se va lupta pentru atenţia şoferului cu unul dintre cele mai bune sisteme de afişaj de pe piaţă.

Scaunele cu reglaj electric şi memorii se mişcă în toate direcţiile, până îţi găseşti poziţia perfectă.

Propulsorul 50 TDI este cel mai mic oferit pe limuzina germană, livrând 285 de cai-putere şi un cuplu de 600 Nm dintr-o capacitate cilindrică de 2967 cmc. Poate nu pare mult pentru cele 2050 de kilograme ale lui Audi A8, însă cea mai slabă variantă din panoul din motorizări este capabilă să ofere un sprint 0-100 km/oră în doar 5,9 secunde şi o viteză maximă limitată electronic de 250 km/oră. Tracţiunea integrală quattro şi transmisia automată cu 8 trepte însoţesc toate variantele Audi A8.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Acceleraţia este fulminantă, în special când devii conştient de dimensiunile imense ale maşinii care te poartă (5,2 metri lungime şi aproape 2 metri lăţime). Răspunsul motorului este instantaneu, indiferent de presiunea aplicată pe pedala de acceleraţie. Poţi rula liniştit cu 50 km/oră sau accelera brusc la 150 km/oră, inginerii nemţi au găsit o cale să te ducă la fel de confortabil şi natural spre ambele viteze.
În modul Comfort, drumurile par mai bune, în timp ce Dynamic permite să urce mai sus în turaţii înainte de selectarea unei noi trepte de viteză. Suspensia nu permite nicio secundă apariţia unui parcurs prea puţin comfortabil. Chiar dacă răspunsul motorului este mai pronunţat, comfortul se păstrează.

Audi A8 beneficiază de un sistem Mild Hybrid, care înseamnă că pe lângă dieselul V6 turbo vine echipat şi cu un generator de 48 de voţi cu starter şi o baterie Litiu-Ion. Astfel, odată atinsă viteza dorită, între 30 şi 160 km/h, combustia este întreruptă timp de până la 40 de secunde pentru o navigare silenţioasă şi fără emisii. Acest moment este semnalizat în bord. La atingerea pedalei, motorul reporneşte. Totodată, manevrabilitatea şi stabilitatea sunt îmbunătăţite până la 120 km/oră prin rotirea roţilor din spate în direcţie inversă.

Direcţia este asistată exact cât trebuie, iar stabilitatea este exemplară chiar şi la viteze mari.

Cele 41 de sisteme de asistenţă şi toţi martorii pe care nici nu apucasei să-i observi îşi fac simţită prezenţa la nevoie şi te anunţă de orice eventual pericol. Spre exemplu, becul introdus în marginea interioară a oglinzilor laterale care te anunţă cu ajutorul unui senzor dacă se află cineva în apropiere, chiar dacă nu ai activat semnalizarea să schimbi banda. Sau asistentul de evitare a coliziunilor care în intervalul 30-150 km/oră te ajută în timpul manevrei de ocolire a unui obstacol.

În caz de urgenţă, asistentul pentru aceste situaţii simte dacă ai devenit inactiv, iar după câteva avertizări la care nu ai răspuns preia controlul maşinii şi încetineşte, până la oprirea completă a maşinii.

Lux desăvârşit pentru pasagerii din spate

Locurile deja generoase pot fi strânse sau extinse prin butoane dedicate pe uşă. Tot acolo găsim un buton pentru perdeaua electrică a lunetei.

Spaţiul de care poate beneficia un pasager din spate poate atinge valori greu de crezut pentru o maşină. Spre exemplu, la o înălţime de 1.81 metri, am putut să am încă 30-40 de centrimetri de spaţiu în zona genunchilor.

Sistemul Audi Rear Entertainment cu două tablete de 10 inchi prinse în spătarele scaunelor din faţă costă 3.500 de euro, iar ele oferă acces la sistemul de infotainment la maşinii, precum şi browser de internet şi funcţii TV. Al treilea controller pentru locurile din spate poartă numele Rear Seat Remote vine sub forma unei mini-tablete detaşabile de 5,7 inchi integrată în cotieră.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Prin ea se pot controla locurile din spate, trapa sau perdeluţele geamurilor, sistemul de climatizare sau funcţiile de masaj. La nevoie, ocupantul locului din spate aflat pe diagonala şoferului poate controla locul din faţa sa, pentru a îşi face mai mult loc.

În consola central există suporturi de pahare, precum şi o priză de 230V. Laptopurile şi telefoanele nu se se încarcă prin USB sau wireless în Audi A8 (desi există şi aceste variante), ci se bagă în priză.
Trapa panoramică, perdeluţele laterale sau cea din zona lunetei pot fi acţionate simultan sau individual, prin controllerul tactil. Masajul poate fi axat pe anumite zone ale corpului, cu control asupra intensităţii. Atenţia acordată pasagerilor din spate este impresionantă şi e greu de spus ce altceva ţi-ai mai putea dori de la un vehicul pe roti.

Verdict

Este greu de evaluat cine este mai avantajat în Audi A8, şoferul sau pasagerul. Pe de-o parte, limuzina germană este puternică, stabilă şi impresionează orice şofer. Pe de altă parte, gradul de comfort oferit de locurile din spate este uimitor. Un lucru este sigur, orice loc ai alege în Audi A8, nu poţi da greş.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

 

Fişă tehnică Audi A8 50 TDI Quattro

Motor V6
Supraalimentare turbo
Cilindree (cmc) 2967
Putere maximă/Turaţie (CP) 286
Cuplu maxim/Turaţie (Nm) 600
Viteză maximă (km/h) 250
Acceleraţie 0-100 km/h (s) 5.9
Cutie de viteze automata, 8 trepte
Transmisie integrala

Dimensiuni

Lungime (mm) 5172
Lăţime (mm) 1945
Înălţime (mm) 1473
Ampartament (mm) 2998
Greutate (kg) 2050
Volum rezervor (litri) 72

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide