TEST DRIVE cu Dacia Sandero Prestige cu Easy-R: o maşină cinstită, cu dotări surprinzătoare – VIDEO + GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 23 iun. 2016 Test drive

 


Dacia Sandero, primul hatch-back modern al constructorului de la Mioveni, a fost lansat în 2008. Câţiva ani mai târziu, se comercializează în majoritatea statelor europene, dar şi pe alte continente, sub sigla Renault.

Aflat deja la a doua generaţie, Sandero a primit un nivel de echipare superior şi opţiunea unei cutii robotizare.

Dotări în premieră pe Dacia

Sandero Prestige vine cu dotări care acum 10 ani păreau de domeniul fantasticului pentru o Dacia: climatizare automată, cutie Easy-R robotizată (opţional), sistem infotaiment cu ecran tactil color, navigaţie şi conectivitate Bluetooth, volan multifunţional, computer de bord, pilot automat şi altele.

Sistemul infotainment cu navigaţie este simplu, dar uşor de folosit şi foarte reuşit.

La Prestige mai primeşti oglinzi şi geamuri electrice, jante aliaj şi senzori de parcare.

Satelitul de comandă al sistemului audio, aşezat în spatele volanului, este o adăugare bună. Cu ajutorul lui, nu trebuie să-ţi iei privirea de la drum pentru a da volumul mai tare sau mai încet, pentru a trece de pe radio la muzica de pe stick, sau pentru a controla telefonul mobil. O idee bună, întâlnită de mulţi ani pe modelele Renault, care îşi aduce aportul la dezvoltarea Dacia.

La vechile modele Dacia cu geamuri electrice pe spate, butoanele erau aşezate între scaune. Acum, au fost mutate în planşa de bord şi e mult mai uşor să le acţionezi de la volan.

Încă un lucru care poate părea banal, însă este util: când speli parbrizul, după ce se mişcă ştergătoarele de câteva ori, iau o pauză de 5 secunde, apoi mai dau o tură pentru a prelua ce rămâne când apa începe să se scurgă. Ce mi-aş fi dorit este să fi introdus secvenţa aceea de 3 sau 5 semnale consecutive care se aplică când doar tragi un pic de maneta semnalizatorului, fără să o duci până la capăt. În oraş, dar chiar şi la drum lung, este un accesoriu folositor.

Dieselul se înţelege bine cu Easy-R

În oraş, motorul diesel testat trage bine şi este cel mai plăcut de utilizat în regim relaxat. Cutia Easy-R în modul Drive schimbă treptele până în 2.000 rpm.Acelaşi lucru l-aş putea spune şi despre mersul extraurban. Principalul său avantaj este consumul redus. 

Dacia Sandero este o maşină care trebuie să-ţi câştige puţin încrederea înainte să o conduci cu viteză mai mare pe autostradă, dar ajungi şi acolo.

Aveam şi un buton Eco în bord. L-am apăsat, dar nu am văzut mare economie la combustibil, probabil din cauza faptului că eram pe autostradă când am făcut acest experiment, aceste funcţii fiind utile mai ales în traficul urban. Ceea ce am sesizat însă este că-ţi taie din putere.

Cutia Easy-R face echipă bună cu motorul diesel şi asigură un consum redus, aici văzându-se cât de importantă este a 6-a treaptă. Astfel, la 130 km/oră, în treapta a 6-a am avut 2500 de turaţii şi un consum de aproximativ 6 la sută.



Easy-R: o opţiune cât o maşină nouă

Lansată în luna iunie pe modelele Logan, Sandero, Sandero Stepway şi Logan MCV, cutia Easy-R este o opţiune de 500 de euro. E un preţ mic pentru o cutie automată, dar merită? Hai să aflăm.

Spre deosebire de o cutie manuală, la care şoferul acţionează ambreiajul prin apăsarea pedalei, cutia Easy-R are un calculator, un actuator electromecanic de ambreiaj şi un actuator electromecanic al comenzii cutiei care suplinesc acţiunea şoferului.

În cazul motorului Tce 90, cutia Easy-R are 5 trepte, în timp ce pentru varianta diesel dCi este oferită varianta cu 6 trepte.

Un pas înainte la aspect

La prima urcare, remarci că arată mai bine decât toate schimbătoarele oferite de Dacia până acum. Levierul este mai scurt, are inserţie de aluminiu, iar zona pe care o ocupă în coloana dintre scaune este mai redusă.

Cutia are modurile D (Drive), N (Neutru) şi R (Marşarier), la care se adauga modul Manual, cu direcţii + şi –

Cum se conduce Dacia automată

În modul Drive, cutia Easy-R schimbă treptele la turaţii scăzute, în cazul motorulul dCi de 90 de cai-putere la 2000 de ture, însă chiar şi aşa oferă suficientă putere pentru un mers relaxat, de oraş. Schimbarea treptelor în modul Drive se face aproape insesizabil, iar şoferul nu simte nicio vibraţie sau recul din partea maşinii. Accelerarea era fluidă şi trebuie menţionată viteza cu care se face schimbarea treptelor.

În caz de apăsare bruscă, odată cu trecerea punctului de kick-down, în modul Drive, cutia Easy-R retrogradează cu până la 2 trepte pentru a satisface nevoia de putere pentru o depăşire.

Potrivit Dacia, cutia se „obişnuieşte” în timp cu modul de condus al utilizatorului şi turaţiile la care se fac schimbările pot suferi mici variaţii.

În modul Drive, calculatorul maşinii optimizează schimbarea treptelor în funcţie de condiţiile de rulare.

Ce mi-a plăcut în modul Manual este retrogradarea automată a treptelor, la încetinire sau oprire. Astfel, când vrei să porneşti sau să accelerezi, nu trebuie decât să apeşi pedala şi să tragi de levier într-o treaptă superioară.

În traficul urban, o cutie automată este mult mai comodă, pentru că nu mai trebuie să apeşi ambreiajul, să bagi maşina în viteză şi să apeşi uşor aceeleraţia. Trebuie doar să eliberezi frâna şi maşina pleacă de pe loc. Acelaşi lucru este valabil şi la parcări cu spatele. Totodată, consumul obţinut poate fi mai bun deoarece motorul are un regim de mers fără oscilaţii majore.

Potrivit Dacia, cutia de viteze robotizată oferă un consum şi emisii de CO2 identice cu cele specifice versiunii manuale.

Concluzia? Dacia Sandero este un model care care nu se vrea mai mult de cât este: o maşină cinstită, cu dotări mai mult decât onorabile, chiar suprinzătoare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide