Acesta nu este un test pe care să-l citească cei cu BMWită, Audită şi Mercedesită cronică

Autor: Aexandru Banu 20 feb. 2017 Test in premiera

Acesta este un test pentru oamenii echilibraţi care judecă în virtutea experienţei, pentru oamenii care ştiu să deosebească între vinuri foarte bune şi vinurile foarte bune pe care le găseşti într-un anumit loc. Te duci la un magazin de lux şi cumperi un vin scump, nu e nimic mai simplu să obţii plăcerea. Dar dacă ştii că într-un anumit loc, găseşti un vin la jumătate de preţ, la fel de bun, plus un buchet pe care numai acel vin îl are, schimbi furnizorul? Ok, gata cu alcoolul “la volan”!

Am făcut comparaţia ca să demarcăm noţiunea de premium nemţesc de cea japoneză. Pardon, de cea Mazda. Ni se pare că Mazda are, de când o vezi, ceva ce nu mai găseşti în industria asta. Oricum este una dintre puţinele mărci care are mai mult de spus decât “îţi rup capul” – aşa cum spune BMW, “nu eşti de nasul meu” – aşa cum spune Mercedes sau “arăt la fel de 20 de ani” – aşa cum spune Audi. Tot comparăm cu mărcile germane pentru că ni se par singurele lângă care poţi să pui Mazda. Iar noul 6 e maşina pe care o s-o punem în vitrine amintirilor noastre.

Ştiam că ne aşteptam la o maşină de la FB în sus (unde FB = Foarte Bine). Nu ştiam însă că o să ne pice un 2.5 litri benzină cu 190 de cai. Pare atât de simplu să faci maşini când conduci o Mazda. Nimic mai simplu decât jocul dintre Messi – Suarez – Neymar. Mazda ar trebui să fie MSN-ul producătorilor de maşini. Fără turbine, fără V-uri, clasic – 4 cilindri în linie, 2.5 litri. Slab, nu? Ar fi mers un quadturbo, ceva, 6-700 de cai. Păi, fără exagerare, dar maşina asta pare să aibă toţi caii din lume când o pişti de pedală în modul Sport. Şi aici, japonezii au fost foarte eficienţi – un singur mod – sport. Nu meniuri, nu tot felul de reglaje şi desene colorate pe display-uri. Un singur buton şi pui toţi caii jos, cu cele mai bune rapoarte din cutie şi cea mai ascuţită direcţie.

Maşina pleacă exact ca o electrică. Simţi că faci corp comun cu ea şi că nu laşi nimic în spate. Ai plecat şi gata. Şi se duce ca un bloc. Motorul livrează, şi livrează, şi livrează continuu, echilibrat şi rafinat. Şi roţile preiau toată puterea prin transmisia automată şi o pun pe asfalt. Fără scârţuri, fără fumuri, petarde pe eşapament. Totul curge limpede, progresiv şi puternic.

Ceea ce au reuşit excepţional japonezii când au făcut maşina e că pare turnată. Parcă nu ar fi făcută din mii de piese, ci parcă ar fi o masă compactă, o construcţie monococă. Are o constituţie atât de bună că se înscrie cu totul pe viraj, simţi că o pui cu mâna acolo unde vrei să ajungă. Nu pleacă nimic înainte, nu rămâne nimic în urmă, totul este legat şi cu ţintă precisă. Asta e şi datorită direcţiei, care îţi citeşte gândurile şi preia 1:1 acţiunile. La fel sunt şi frânele, care nu se reped să muşte din asfalt ca nebunele. Reacţiile dinamice ale acestei maşini sunt echivalentul acţiunilor tale, nu există să apară electronica decât dacă întreci măsura. Şi, credeţi-ne, trebuie să fii cu totul tembel ca să zbori cu maşina asta de pe şosea.

Am mers în test 600 de km şi am consumat 8.3 litri / 100 km. Mazda 6 are setul de tehnologii SKYACTIV şi i-ELOOP care adunate şi una peste alta fac să scadă consumul cu până la 20%. i-ELOOP, pe înţelesul tuturor, funcţionează ca o baterie dedicată altor consumatori din maşină (multumedia, climă etc.), care se încarcă pe frânare. SKYACTIV este o sumă de tehnologii active şi pasive care individual şi însumate eficientizează randamentul şi astfel scade consumul general.  

Pe zăpadă, pe uscat, pe viscol, pe serpentine şi pe gropi, totul a părut un drum fără cusur, iar acolo unde lumea se precipita, noi zburam cu Mazda 6 2.5 lipiţi de asfalt printr-un şasiu imperturbabil. Suspensiile sunt perfecte. Maşina absoarbe şi descarcă fulger şocurile şi nu ai impresia că simţi în reluare groapa luată.

Siguri şi încrezători în volan, pedale şi roţi. De atât ai nevoie ca să fii în siguranţă. Restul sunt bonusuri pe care le-am încercat doar pentru această recenzie. Ne-a plăcut asistenţa la banda pe care mergi. Chiar şi într-un trafic murdar, zoios şi spoit numai ca la olteni, maşina recunoaşte marcajele şi cum faci pasul peste axul drumului, te corectează fin. Are grijă de tine. Şi ăsta e echipamentul standard pe care îl are această maşină. Mazda 6 cu “are grijă de tine”.

Are grijă de tine cu o cafea la fiecare 200 de km când îţi reaminteşte în bord că ar fi bine să te odihneşti, are grijă de tine cu un confort de vis, are grijă de tine cu o siguranţă excepţională pe care o simţi tot timpul şi are grijă de tine cu toată atmosfera în care eşti de când te urci în ea. Scaunele coboară foarte mult, aproape că te simţi ca într-un kart, au reglaje pe toate axele + lombar, sunt încălzite, sistemul multimedia e total, iar designul planşei de bord este de o eleganţă mult prea rară pentru zilele noastre. Asta este Mazda 6 2.5 de 190 de cai – o maşină mult prea rară pentru zilele noastre. 

TEST MAZDA 6 2.5 SKYACTIV (GALERIE FOTO, FIŞĂ TEHNICĂ, DOTĂRI ŞI ECHIPĂRI)

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide