Prim contact cu noul Opel Astra K 2015. Plusuri şi minusuri la prima vedere

Autor: Adrian Mihălţianu 27 aug. 2015 Test in premiera

Mai e puţin până când noul Opel Astra K va fi dezvăluit publicului larg, la Salonul Auto de la Frankfurt 2015, dar Opel România ne-a făcut bucuria de a putea pipăi maşina chiar înainte de lansare, aşadar avem câteva prime impresii (pentru detalii privitoare la dotări şi aspecte tehnice, puteţi citi materialul nostru de prezentare a maşinii).

1. Deşi e mai scurtă şi mai scundă, e mai mult spaţiu la interior

Primul lucru pe care îl remarci e faptul că stai mai lejer în spate, atât datorită subţierii scaunelor faţă, cât şi a modului în care e gândită bancheta spate. În plus, ai loc pentru labele picioarelor, care încap sub scaunele faţă chiar şi când acestea sunt lăsate în jos la maximum. Cu alte cuvinte, spaţiu cât cuprinde pentru clasa compactă.

2. Diferenţele de design exterior nu sunt atât de mari, cele de design interior sunt majore

La exterior au fost aduse schimbări inspirate de conceptul Opel Monza, însă vorbim de o trecere tipic germană de la o generaţie la alta, adică o evoluţie, nu o schimbare dramatică – maşina are alte proporţii, fiind mai scurtă şi mai joasă, iar aspectele care ţin de brand au fost accentuate, în special prin butucul uriaş cu blitzul Opel din spatele maşinii.

Aspect de clasă superioară, mai ales datorită scaunelor AGR opţionale

La interior, lucrurile stau complet diferit: avem un bord cu design complet nou, cu mult mai puţine butoane, cu un ecran digital tactil foarte frumos încadrat pe consola centrală şi inserţii de materiale cu aspect premium atât pe bord cât şi pe uşi (cel puţin în versiunea testată de noi). Arată complet diferit de vechiul Astra J, iar noi am zice că şi mai bine.

3. Accentul e pus pe conectivitate şi tehnologie

Pe fosta Astra aveam zeci de butoane îngrămădite pe consola centrală, acum avem un ecran central care preia o mare parte dintre funcţii şi care reacţionează la pinch-zoom (zoom cu două degete puse pe ecran, deşi puţin cam lent). Totuşi, sub el, avem în continuare nu mai puţin de 17 butoane care reglează climatizarea, care mai au şi minusul că sunt cam micuţe. Celor de la GM le e greu, se vede, să renunţe la ideea punerii unei singure funcţii pe un singur buton…

Ecranul tactil e frumos integrat şi bine poziţionat în bord

Totuşi, ecranul tactil răspunde rapid la comenzi (cu minusul specificat mai sus referitor la navigaţie) şi centralizează tot ce ai nevoie cu privire la condus. Îţi poţi conecta smartphoneul prin intermediul Apple CarPlay sau Android Auto, astfel încât câteva dintre aplicaţiile-cheie care te pot ajuta la condus vor fi afişate direct pe acest ecran (vom vedea exact ce aplicaţii vor fi disponibile în România abia după ce vin maşinile echipate pentru ţara noastră). Nu mi-a plăcut faptul că mufa USB se află în cotieră, aş fi preferat-o pe bord, dar am apreciat suportul rezervat de Opel pentru prinderea unui accesoriu pentru telefoane direct pe consola centrală.

La un moment dat va fi disponibil în România şi sistemul OnStar, care te ajută în caz de accident sau de urgenţă. Deocamdată e bine de ştiut că Opel îl va oferi în majoritatea ţărilor europene, unde e conectat direct la sistemele de intervenţie în caz de urgenţă ale statului.

4. Calitatea materialelor a făcut un salt considerabil

E adevărat, am testat o versiune de top, dar calitatea plasticelor şi chiar a tapiţeriei de piele a crescut vizibil, astfel încât în versiunea testată aveai chiar o senzaţie de maşină premium. Spunem tot mai des acest lucru, pentru că producătorii de maşini de volum au venit de multă vreme în zona premium în privinţa dotărilor – de la modul în care sună uşile atunci când le închizi şi până la faptul că plasticele sunt plăcute la atingere pe oriunde pui mâna, e un mare plus pentru Opel.

Faţă de vechea Astra J, Astra K e un pas înainte semnificativ

5. Scaunele AGR sunt absolut demenţiale

Scaunele certificate de organizaţia germană AGR sunt, de departe, cele mai bune nu doar din segment, ci din toate maşinile pe care le-am testat până acum, cel puţin la primul contact. Au integrat un sistem de masaj şi de ventilaţie, le poţi regla strânsoarea suportului lateral şi îţi odihnesc spatele încă din prima secundă când te reazemi de ele. În plus, pielea de pe ele e de cea mai bună calitate.

Aş zice că aceste scaune sunt unul dintre principalele atuuri de diferenţiere ale noului Astra într-un segment extrem de aglomerat. Evident, mai putem adăuga motoarele noi şi ţinuta de drum, dar acestea le vom testa spre finalul anului, după ce Astra K va deveni disponibilă publicului.

CONCLUZIE

Noul Opel Astra K e un salt semnificativ înainte pentru Opel în privinţa calităţii asamblării, a materialelor folosite, a tehnologiilor (faruri cu matrice laser, parcare automată etc), dar şi a performanţelor dinamice anunţate. La primul contact, maşina convinge şi are prea puţine minusuri ca să te supere. Cel puţin deocamdată, are cu ce lupta împotriva concurenţilor mult mai bine plasaţi. Scopul celor de la Opel e să revină cu Astra în top 3 cel mai bine vândute maşini compacte din Europa (în primul semestru au căzut pe locul 5, după VW Golf, Ford Focus, Skoda Octavia şi Peugeot 308, dar la o mică diferenţă de locul 3 (10.000 de unităţi). Dacă o vor poziţiona şi la un preţ atractiv, are toate şansele!

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide