VIDEO: Morning Coffee cu Adrian Mitu, tânărul designer care desenează maşini folosind… cafea

Autor: Andrei Ştirbu 07 mai 2014 Teste speciale

Întâlnirea cu Adrian Mitu mi-a confirmat două lucruri, pe care le voi enumera într-o ordine aleatorie ca importanţă: 1) dacă îţi doreşti ceva şi îţi dai silinţa în acea direcţie, rezultatul nu are cum să fie unul neplăcut şi 2) lenea învaţă pe om. În timp ce povestea lui Adrian o vei afla chiar de la el în clipul de mai jos, eu voi explica cele două învăţături. 

Adrian Mitu este arhitect „cu acte în regulă” – a urmat Liceul de Arhitectură din Bucureşti, apoi, după doi ani de design interior la Ion Mincu, a continuat pe linia arhitectură în cadrul aceleiaşi facultăţi. În ciuda faptului că, pentru ochiul comun, designul şi arhitectura sunt „meserii în care desenezi”, Adrian ne spune că există o diferenţă mare de procedură între cele două activităţi. Şi, cu toate că este solicitat constant pentru proiecte arhitecturale, îşi rezervă zilnic timp pentru desenat maşini. Mai exact, în fiecare dimineaţă. De fapt, îi place atât de mult designul auto, încât recent s-a hotărât să renunţe la arhitectură şi să-şi urmeze doar prima dragoste.

Pensula pe lângă cană indică faptul că acea cafea nu e de băut

Cât despre „lenea învaţă pe om” – momentul în care Adrian s-a decis să se folosească de cafea pentru a da culoare maşinilor a fost acela când „mi-a fost lene să mă ridic şi să mă duc să-mi iau culorile, aşa că am băgat pensula în cana cu cafea şi am început să colorez”. Şi face asta de mai bine de un an de zile, în fiecare zi. 

Într-una din zilele ploioase de primăvară, noi am luat un OPEL Adam şi i-am propus lui Adrian să-şi facă tabietul zilnic în prezenţa noastră, folosind ca model citadina nemţească. Ştiam că-i place Adam din discuţiile anterioare cu el, însă nu ştiam că poate să vorbească atât de mult şi de frumos despre design.

Am aflat, cu ocazia aceasta, că unul dintre atuurile estetice ale lui Adam – tehnic vorbind – este şi provocarea cea mai mare: faptul că liniile noi ale lui Adam nu au predecesor în familia nemţească îl fac să iasă în evidenţă foarte mult. Dap, de asta îţi atrage privirea pe stradă. Apoi ne-a povestit despre rolul micilor detalii care fac diferenţa (şi care-l ajută pe Adam să fie perceput mai degrabă ca personaj decât ca maşină) şi despre importanţa „pliurilor” caracteristice noii linii OPEL.  

Voilà! Creion plus cafea plus pensulă plus alb plus negru. Plus mult talent şi dedicare

L-am întrebat, cum e firesc, despre designerul lui preferat, iar acela a fost singurul moment în care Adrian s-a blocat un pic. Îi este destul de greu să nominalizeze unul, pentru că i-a analizat pe toţi şi de la fiecare a găsit câte ceva de învăţat. Cel pe care îl respectă probabil cel mai mult este controversatul Bangle, care a „luat o decizie radicală într-un moment în care volumul maşinilor creştea. Adică a avut curajul s㠈«atingă» linia clasică cu o soluţie modernă.” Apoi a vorbit despe alte mari febleţi ale lui – Walter de Silva, Marcello Gandini (Laborghini Countach, Lamborghini Diablo), Flamonio Bertoni (Citroën DS).

Slăbiciunea pentru forme frumoase nu se rezumă doar la maşini

Adrian va susţine o expoziţie cu lucrările sale la ELITE ART GALLERY în perioada 20-30 iunie 2014. Intrarea este liberă. Dacă nu eşti convins că ar trebui să treci pe acolo (crede-mă, ar trebui să treci pe acolo), poţi să arunci o privire paginii de Facebook Aquarelief, unde vei găsi imagini cu majoritatea lucrărilor de până acum. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide