Ai avut un accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria? Află aici PROCEDURA COMPLETĂ

Autor: ProMotor 25 oct. 2015 Utile
Ai avut un accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria? Află aici PROCEDURA COMPLETĂ

În România există multe autovehicule înmatriculate în Bulgaria, deoarece proprietarii acestora au fugit de taxa de primă înmatriculare până mai jos de Dunăre.

Există multe mituri urbane despre ceea ce trebuie făcut în cazul unui accident petrecut în România cu o maşină înmatriculată în Bulgaria sau în altă ţară.

Procedura nu este complicată dacă o cunoşti, însă durează mai mult timp decât cea derulată între doi asiguratori din România, ne arată Legalserv.net.

Mai jos, o vom detalia.

1) Obtineţi un exemplar după Constatarea amiabilă de accident sau Procesul verbal de constatare a contravenţiei încheiat de Poliţia Rutieră, după caz.

Documentul trebuie sa cuprindă toate datele despre: a) persoanele implicate în accident (nume, prenume, domiciliu, actul de identitate, calitate – conducător auto, pasager, pieton); b) autovehiculele implicate (marca, model, tip, nr.de înmatriculare); c) condiţiile producerii accidentului (locaţia exactă, schiţa accidentului, avariile constatate, dacă au rezultat victime, persoana vinovată); d) date despre asigurarea RCA a autovehiculului condus de şoferul vinovat: denumire asigurator, seria, numărul şi data poliţei RCA, perioada de valabilitate a poliţei RCA.

Verificaţi dacă datele completate corespund cu informaţiile preluate din documentele originale şi mai ales, asigurati-vă că descrierea condiţiilor producerii accidentului este completă şi corespunde realităţii. Dacă organul de poliţie refuză corectarea datelor incorecte, cereţi să se consemneze obiecţiunile dvs. înainte de a semna procesul verbal. Eventuale erori sau omisiuni v-ar putea crea probleme la recuperarea pagubelor şi chiar ar putea atrage răspunderea dvs. pentru producerea accidentului. Există şi situaţia culpei comune la producerea accidentului.

2. Obtineţi o copie după poliţa RCA a autoturismului condus de şoferul vinovat

Cereţi o copie certificată pentru conformitate cu originalul de către posesorul poliţei RCA sau de către organul de poliţie, după caz.

3. Dacă nu sunteţi vinovat de producerea accidentului, aflaţi corespondentul din România al societăţii de asigurări străine care a emis poliţa RCA pentru autovehiculul condus de soferul vinovat.

Puteţi afla corespondentul din România al societăţii de asigurări străine pe pagina de internet a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), adică AICI

Puteti contacta BAAR telefonic (021.319.13.02/03) sau pe e-mail ([email protected]).

4. Avizaţi corespondentul despre accident şi cereţi deschiderea dosarului de daună.

După ce aţi aflat care societatea de asigurare din România este corespondentul celei străine, o veţi aviza cu privire la accident şi îi veţi solicita să deschidă dosar de dauna. Trebuie să anexati toate documentele pe care le deţineti referitor la evenimentul rutier produs.

Corespondentul nu va putea să se angajeze în plata daunelor până nu primeşte confirmarea de la asiguratorul străin că poliţa şoferului care v-a păgubit este valabilă. Până atunci, societatea de asigurare română poate, cel mult, să constate avariile autoturismului.

Dacă asiguratorul din străinătate nu are un corespondent în România, gestionarea cazului de daună se va face de BAAR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide