Audi Cross Coupe quattro

Autor: Oraan Mărculescu 20 apr. 2007 Concepte auto

Al doilea SUV Audi este prefigurat de noul concept Cross Coupe quattro, care, alături de Q7, va trebui să întărească poziţia nemţilor în segmentul maşinilor de teren. "Cross" este clar că vine de la crossover, noua denumire în vogă pentru maşini cu relative capacităţi off-road, în timp ce "quattro" este o carte de vizită binecunoscută. "Coupe" ar părea cam nepotrivit în cadru, dar moda coupe-urilor cu patru uşi sau a coupe-urilor SUV începe să fie din ce în ce mai prolifică, iar forma lui Cross Coupe inspiră clar dinamism.

Cross Coupe va fi fratele lui VW Tiguan, deci vor împărţi aceeaşi platformă tehnică, a lui Golf V – de fapt, mai corect ar fi să spunem acest lucru despre viitorul Q5, prefigurat de acest concept. Dacă Tiguan pare un Touareg intrat la apă şi nu are un design ieşit din canoane, Cross Coupe încearcă să îmbine forma specifică breakurilor Avant cu spiritul sportiv al unui coupe, după modelul conceptului de anul trecut, Roadjet, dar acum în partitură SUV. Iar jantele de 20" îi conferă exact agresivitatea de care avea nevoie.

Interiorul beneficiază de un design fresh, punctul central fiind în continuare interfaţa MMI, care acum dispune de un display tactil, iar numărul de butoane a fost redus. Totuşi, nu atât de mult încât să se piardă caracterul SF, la care contribuie mult volanul futurist şi maneta discretă pentru comanda cutiei de viteze automate "S-Tronic" (care se bazează pe tehnologia DSG). Plafonul acestui concept este un soft-top retractabil, dar pe Q5 cu siguranţă va urma moda actuală, urmând a fi din sticlă. La fel va fi cazul şi cu cele două scaune din spate, al căror loc va fi luat de o banchetă rabatabilă fracţionat.

Sportivitatea lui Cross Coupe quattro este subliniată cel mai bine de performanţele motorului TDI de sub capotă: având 2,0 litri, acesta furnizează 204 CP şi un cuplu motor dublu, de 400 Nm. Nu vă lăsaţi înşelaţi de titulatura "TDI": este vorba despre un common-rail, dotat cu tehnologie Bluetec. Astfel, pe lângă consumul de doar 5,9 litri/100 km, propulsorul se conformează viitoarelor norme Euro 6. Practic, acest motor este o declaraţie a celor de la Audi privind nivelul tehnologic atins – ceea ce ar putea fi un imbold pentru piaţa chineză să accepte mai uşor tehnologia "Bluetec", profitabilă pe termen mediu.

La fel, nu trebuie să vă lăsaţi înşelaţi nici de titulatura "quattro", deoarece nu vorbim de sistemul complex de pe Q7, cu diferenţial central Torsen, ci de unul simplificat, folosit pe platforma Golf sau chiar pe Passat. Acest sistem, bazat pe un diferenţial Haldex (de tipul ambreiaj multidisc), îi va conferi lui Q5 cel puţin aceleaşi calităţi ca modele concurente, gen Toyota RAV 4, Honda CR-V sau fratele VW Tiguan. Conceptul plusează cu sistemul de frânare dotat cu discuri de frână ceramice, ranforsate cu fibră de carbon, sau cu amortizarea controlată printr-un fluid electro-vâscos, după modelul hypercarului R8. Deci suficiente argumente pentru sportivitatea maşinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide