VW Golf GTI W12 650

Autor: Andrei Nan 17 mai 2007 Concepte auto

Golful din imagini va face furori mult timp de acum încolo printre fanii curentului GTI. Deşi ne-am fi aşteptat ca vreun tuner mai dement să ne gratuleze cu o asemenea creaţie, am greşit, deoarece se pare că nişte proiectanţi frustraţi de la VW au ţinut cu tot dinadinsul să readucă în actualitate motorizarea W12.

GTI W12 este foarte reuşit ca aspect, nefiind un Golf "umflat cu pompa", ci unul bine gândit, cu o musculatură atent lucrată şi un pachet tehnic excepţional. Indicativul W12 650 sintetizează, practic, esenţa acestei maşini: motorul cu 12 cilindri în inedita configuraţie W12 dezvoltă 650 CP la 6.000 rotaţii pe minut. Cuplul motor se apropie şi el de termenul "monstruos", cei 750 Nm la 4.500 rpm fiind transferaţi, prin intermediul unei cutii automate cu şase trepte, doar punţii spate. Nu vă aşteptaţi la reţeta unui Golf GTI obişnuit, deoarece propulsorul bi-turbo, de 6,0 litri, este situat în spatele locurilor faţă, longitudinal.

Parcă începe să aducă a bolid de curse… Aşa şi este, deoarece platforma tehnică este preluată de la defunctul supercar W12, astfel că GTI-ul din imagini ajunge la o lăţime de 1,88 metri, cu 10 cm mai mult faţă de modelul de serie. Suspensia este total alta, ceea ce a micşorat garda la sol cu 8 cm. Jantele din aliaj uşor sunt speciale, dar, culmea, producătorul a omis să ne comunice dimensiunea lor – în schimb, suntem avertizaţi că a fost nevoie de pneuri special concepute, de 235 mm lăţime pe faţă şi nu mai puţin de 295 mm pe spate.

Deci, nici o grijă în ce priveşte aderenţa, astfel că demarajul până la 100 km/h ni se pare normal să fie de 3,7 secunde, în timp ce viteza maximă se plafonează undeva pe la 325 km/h. Goodbye Ferrari şi alte supercaruri cu pretenţii! Norocul acestora este că vorbim, totuşi, doar de un concept, prezentat cu ocazia întâlnirii anuale de la Wörthersee, Austria, locul unde se adună împătimiţii de Golf GTI încă din 1982. Iar anul acesta, VW le-a oferit o amintire de neuitat. Sperăm că lumea tuningului va fi inspirată în sens pozitiv, cel puţin în ce priveşte look-ul bestial al viitoarelor Golfuri GTI preparate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide