5 dotări care nu ar trebui să lipsească niciunei maşini în 2019 – VIDEO

Autor: ProMotor 04 ian. 2019 Dosar & Analize
5 dotări care nu ar trebui să lipsească niciunei maşini în 2019 – VIDEO

Cele de mai jos nu sunt dotări de confort, ci ţin de siguranţa în trafic. Majoritatea constructorilor oferă încă din varianta standard cel puţin două airbag-uri, ABS şi ESP, însă există alte câteva dotări destul de simple care ajută la evitarea accidentelor în trafic.

Oglinzi electrice şi încălzite

În 2019, ar trebui să fie o dotare standard. Orice ţine de vizibilitate este de mare importanţă pentru şofer. Pe timp de iarnă sau chiar ploaie, oglinzile încălzite împiedică formarea de gheaţă sau acumurările de zăpadă, dar ajută şi la dezaburire. Totodată, reglajul oglinzilor în timpul mersului, chiar dacă nu este recomandat, poate fi util uneori, pentru că nu mai trebuie oprită maşina pentru efectuarea reglajelor necesare.

Senzor de lumini

Încă vedem pe drumurile publice maşini care se deplasează cu farurile stinse, ori din neatenţia şoferului, ori pentru că unora efectul vizual produs de combinaţia de proiectoare de ceaţă şi lumini de poziţii li se pare mai importantă decât vizibilitatea. Senzorul de lumini rezolvă această problemă. Când începe să se întunece, senzorul aprinde automat faza scurtă şi elimină ambele situaţii de mai sus.

Martor sonor pentru centura de siguranţă, valabil pentru toate locurile

Centura de siguranţă este primul nivel de protecţie oferit de orice maşină, iar neutilizarea ei în timpul mersului poate avea consecinţe grave. Un martor sonor care avertizează că ocupantul unui loc nu poartă centura este o dotare foarte importantă. Chiar dacă multe maşini oferă acest martor pentru locurile din faţă, el este la fel de important şi pentru cei care ocupă locurile din spate.

Clipul de mai jos arată ce se întâmplă când ocupanţii locurilor din spate nu poartă centura de siguranţă.

 

 

Martor pentru bec ars

Chiar dacă pare o dotare banală, poate salva un şofer de la multe situaţii neplăcute. Noapte orice şofer vede dacă are un bec de far ars, însă rareori verifică cu ajutorul altcuiva şi stopurile. Totodată, becurile sistemului de semnalizare sunt importante pentru că nu pot fi controlate decât din afara maşinii şi este important ca ceilalţi şoferi aflaţi în trafică să ştie în ce direcţie ne deplasăm.

Sistem de avertizare a unghiului mort

Chiar dacă sistemul de avertizare asupra unghiului mort se obţine de obicei contra cost şi este considerat de unii şoferi un moft, poate avea un rol important în evitarea accidentelor. În cazul în care şoferul se pregăteşte să schimbe banda fără să se asigure, sistemul îl avertizează, prin martor luminos, sau sonor sau ambele, că pe acea bandă există sau se apropie o altă maşină.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide