5 lucruri pe care le poţi face în 2015 ca să devii un şofer mai bun

Toată lumea şi-a propus să schimbe ceva în 2015, fie că e vorba despre stilul alimentar sau despre numărul de ţigări fumate într-o zi. Noi suntem mai mult cu maşinile, după cum probabil ştii, aşa că le propunem românilor să devină şoferi mai buni în 2015.

5 lucruri pe care le poţi face în 2015 ca să devii un şofer mai bun 5 lucruri pe care le poţi face în 2015 ca să devii un şofer mai bun

Există o vorbă care spune că toată viaţa ai câte ceva de învăţat. Oricât de deştept sau bun ai putea crede că eşti, tot timpul găseşti ceva nou, ceva necunoscut. Aşa că ne-am propus să îţi dăm cinci idei care te pot face un şofer mai bun în 2015.

Un curs de conducere defensivă

De-a lungul ultimilor ani au apărut destul de multe şcoli de pilotaj în ţara noastră. Printre cele mai cunoscute se numără Titi Aur Defensive Driving, Guidare Pilotare (din Italia), Napoca Rally Academy şi Vali Porcişteanu Driving School.

Preţurile şi serviciile fiecăreia diferă, însă un lucru e sigur: orice ai alege, sigur o să pleci acasă cu capul plin de lucruri noi şi folositoare.

Pune-ţi maşina la încercare la un track day

De câteva luni de zile avem, în sfârşit, un circuit auto adevărat în România, la vreo 50 km de Bucureşti. Aici poţi să mergi cu maşina personală şi, după ce plăteşti taxa de intrare, poţi să explorezi limitele în condiţii optime de siguranţă.

Dacă nu îţi permiţi un track day, poţi să încerci (cu foarte multă precauţie) o parcare mare şi goală pentru a vedea cum se comportă maşina în cazul în care trebuie să frânezi brusc sau să eviţi un obstacol. Pare banal, dar aceste exerciţii te pregătesc fizic şi psihic pentru situaţiile reale care se pot transforma în accidente.

Joacă-te pe simulatoare bune

Gran Turismo 6 e foarte bun pentru PlayStation, iar pentru PC poţi să alegi Live for Speed, Assetto Corsa, Formula 1 2013 sau Dirt3. Sigur, dacă îţi permiţi un volan performant, cu atât mai bine. Nu e chiar experienţa reală, dar nu uita că şi piloţii se antrenează uneori cu ajutorul jocurilor pe calculator.

Ţine ambele mâini pe volan

Sursă foto: Driver's Ed Guru

Dacă ai făcut şcoala de şoferi cu un instructor priceput, ar trebui să ştii că modul corect de a conduce e cu ambele mâini pe volan. De altfel, aceasta este prima regulă pe care o înveţi şi la un curs de conducere defensivă.

Ideal ar fi ca mâinile să stea în poziţiile 9 şi 3, contrar ideii generale care spune că e mai bine în poziţiile 10 şi 2 (după acele ceasornicului). Astfel, poţi să reacţionezi mai rapid dacă trebuie. Piloţii profesionişti fac asta, aşa că de ce nu ai face-o şi tu?

Exersează dacă nu îţi iese o manevră

Dacă nu poţi să faci o parcare laterală aşa cum ai vrea, rezervă-ţi 30 de minute într-un week-end pentru a exersa. Nu te gândi că nu o să-ţi iasă niciodată, fiindcă oricine poate să facă o parcare laterală, aşa că trebuie doar să lucrezi mai mult.

Ideea exersatului se aplică oricărui aspect al şofatului. Degeaba ai permis de conducere de zece ani dacă ai condus mai puţin decât un începător.

Tu ce spui: prin ce tehnici poţi deveni un şofer mai bun?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.