Ce e mai rentabil: maşină diesel sau pe benzină?

Marea dilemă la cumpărarea unei maşini: să fie pe benzină sau pe motorină? În primul caz, costă mai puţin maşina la cumpărare, în al doilea caz ieşi mai ieftin în utilizare. Iată 10 exemple de calcule de amortizare.

Ce e mai rentabil: maşină diesel sau pe benzină? Ce e mai rentabil: maşină diesel sau pe benzină?

În orice situaţie, este mai scumpă o motorizare diesel echivalentă, ca putere, cu una pe benzină. Iar preţul mai mare al versiunii diesel faţă de una pe benzină reprezintă un prim impediment psihologic la cumpărarea unei maşini diesel.

Pe de altă parte, motorul diesel are un consum mai redus, ceea ce contează foarte mult pentru şoferii care parcurg anual mulţi kilometri, în general peste media uzuală de 20-25.000 km. Mai ales că litrul de motorină este ceva mai ieftin decât cel de benzină.

VEZI 10 EXEMPLE DE AMORTIZARE DIESEL vs. BENZINĂ

Am încercat să vedem comparativ, cu 10 exemple din fiecare clasă importantă, ce merită mai mult: versiunea pe benzină sau cea diesel? De menţionat că acest calcul are doar rol orientativ, fiind teoretic şi luând în considerare consumurile medii oficiale. În plus, aceste calcule consideră constantă evoluţia preţului combustibililor, în realitate aceasta fiind variabilă.

Preţurile combustibililor pe care le-am luat în calcul sunt 4,36 RON pentru litrul de benzină, respectiv 4,14 RON pentru litrul de motorină.

Cursul valutar este 1 Euro = 4,2208 RON (valabil în data de 10.06.2010).

Ca o scurtă concluzie: în majoritatea cazurilor, amortizarea teoretică (aceea care ţine seama doar de diferenţele de consum) a dieselului faţă de benzină se cifrează la peste 60.000 km, ceea ce, în condiţiile unui rulaj mediu anual de 20.000 km, înseamnă cam trei ani. Foarte rar se întâmplă ca amortizarea să aibă valori mici, în general motorizările de bază pe benzină având preţuri extrem de atractive.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.