Concursul Maşina Anului în Europa a împlinit 50 de ani. GALERIE FOTO cu toţi câştigătorii

Autor: Iulian Dnistran acum 7 ani Dosar & Analize

Premiul Maşina Anului în Europa (Car Of The Year – COTY) se acordă în fiecare an unei maşini care obţine cel mai mare punctaj de la un juriu format din jurnalişti europeni. În 2013, competiţia a împlinit 50 de ani, iar pentru a sărbători jumătate de secol de existenţă, organizatorii au adunat laolaltă toţi cei 50 de câştigători.

Regulamentul competiţiei spune că orice maşină este eligibilă, atât timp cât îndeplineşte următoarele condiţii: este un model nou şi nu un facelift, e disponibilă în cel puţin cinci ţări europene la momentul votului şi are vânzări estimate de peste 5.000 de exemplare anual.

Fiecare membru al juriului votează şapte maşini şi are 25 de puncte la dispoziţie pentru ele. Un jurat poate acorda un maxim de 10 puncte pentru o maşină şi trebuie să îşi justifice alegerile pentru ca votul său să fie înregistrat.

Titlul de Maşina Anului nu reprezintă, însă, opinia tuturor jurnaliştilor auto şi este mai degrabă un ghid pentru cei care caută să îşi cumpere o maşină nouă cu un buget modest.

În continuare, vă prezentăm maşinile care au obţinut premiul Maşina Anului în Europa din 1964 până în 2013.

Anii ’60:

1964 – Rover 2000 (P6)

Prima maşină care a câştigat premiul Maşina Anului a fost Rover 2000. Juriul a lăudat atunci modelul britanic pentru suspensia şi comportamentul rutier de excepţie, combinate cu un preţ competitiv.

1965 – Austin 1800

Un alt model britanic – Austin 1800 – a câştigat cea de-a doua ediţie a competiţiei Maşina Anului, iar principalul său atu a fost spaţiul interior foarte generos. Printre competitorii din acest an s-a numărat şi prima generaţie a modelului Ford Mustang, care a obţinut doar 18 puncte.

1966 – Renault 16

A treia ediţie a concursului a avut parte de un câştigător care nu era produs în Regatul Unit. Renault 16, cu suspensie independentă pe ambele punţi şi tracţiune pe faţă, a câştigat în 1966 COTY, devansând modele precum Rolls-Royce Silver Shadow şi Oldsmobile Toronado.

1967 – Fiat 124

Fiat a obţinut titlul COTY în 1967 cu modelul 124, care era practic, ieftin şi spaţios. Mai mult, modelul a fost disponibil în mai multe variante de caroserie şi cu o selecţie de motoare.

1968 – NSU Ro 80

Fără vreo legătură cu România, NSU Ro 80 a fost prima şi singura maşină cu motor Wankel care a câştigat competiţia COTY, în anul 1968. În plus, modelul german avea o cutie de viteze semiautomată.

1969 – Peugeot 504

Designul Pininfarina, frânele cu discuri pe toate cele patru roţi şi paleta largă de variante de caroserie au fost caracteristicile care au făcut juriul din 1969 să acorde premiul Maşina Anului către Peugeot 504.

Câştigătorii din anii ’70, pe pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4 5 6Comentarii
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
GALERIE FOTO. Anca Ţurcaşiu are 49 de ani, dar în costum de baie zici că are 20! Schimbare de look: cum arată acum superba artistă!
GALERIE FOTO. Anca Ţurcaşiu are 49 de ani, dar în costum de baie zici că are 20! Schimbare de look: cum arată acum superba ...
ANM a confirmat! Nu mai ninge iarna asta în România, dar..
ANM a confirmat! Nu mai ninge iarna asta în România, dar..
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post şi mama unor răpitori
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post ...
România este în DOLIU!  A murit un nume mare, care a făcut foarte multe pentru noi
România este în DOLIU! A murit un nume mare, care a făcut foarte multe pentru noi
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali | VIDEO
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali ...
Cum a apărut soția lui Pepe, pe o stradă în Barcelona! FOTO Oamenii au crezut că nu văd bine
Cum a apărut soția lui Pepe, pe o stradă în Barcelona! FOTO Oamenii au crezut că nu văd bine
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide propria ta...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide ...
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Doliu enorm in lumea muzicala! S-a stins din viata dupa lupta cu o boala crunta
Doliu enorm in lumea muzicala! S-a stins din viata dupa lupta cu o boala crunta
România actuală şi noul Guvern, în ochii lui Dumitru Oprea
România actuală şi noul Guvern, în ochii lui Dumitru Oprea
Inchide