Ford Transit Conect

Autor: Bogdan Alecu 15 apr. 2008 Dosar & Analize

Numărul locurilor de muncă de la uzina din Craiova va creşte de la 3.900 în prezent, la peste 7.000 şi chiar 9.000 de persoane. Iar fiecare loc de muncă din uzină va determina un total de pînă la 36.000 de posturi în industria producătoare de componente. Dacă tot suntem la capitolul cifre, investiţia Ford în cadrul uzinei va fi de 675 de milioane de euro, în timp ce pachetul de 72,4% din acţiunile companiei Automobile Craiova a fost cumpărat cu 57 de milioane de euro. Sumă la care se adaugă cea de 27 de milioane de euro care trebuie plătită către statul român, sumă care, potrivit Comisiei Europene, reprezintă ajutor ilegal de stat.

La conducerea uzinei din Craiova nu se va mai afla Ion Ion, ci spaniolul Dionisio di Campos, venit în toamna anului trecut ca observator, de la uzina producătoare de modele Fiesta a Ford din Spania.
Soarta Romcar, reprezentantul Ford pe piaţa locală, va fi decisă ulterior, în cadrul interviului acordat în exclusivitate Ziarului Financiar, Stephen Odell, chief operating officer în cadrul Ford of Europe declarînd că există discuţii pe această temă între Ford Europa şi Ion Ţiriac, omul de afaceri care deţine importatorul prin intermediul Ţiriac Group.
Iar dacă vă întrebaţi ce se va întîmpla cu Matiz, ultimul model Daewoo rămas în producţie la Craiova, acesta va intra în istorie la începutul lunii mai.

Ce urmează la Craiova

Mai 2008 Matiz – ultimul model Daewoo asamblat la Craiova este scos definitiv din producţie
Iunie 2009 – începe producţia primului Ford – Transit Connect şi exportul acestuia către SUA
Decembrie 2009 – producţia Ford la Craiova va ajunge la 30.000 de unităţi
Iunie 2010 – începe producţia la Craiova a unui nou automobil de clasă mică, încă necunoscut
Decembrie 2012 – Producţia de autovehicule ajunge la 300.000 de unităţi, dintre care 90% sunt exportate; cheltuielile companiei americane în România ajung la 1 miliard de euro.

Modelul pe care pariază Ford în ceea ce priveşte noua sa uzină de la Craiova nu este un autoturism, spre surprinderea românilor, după cum lăsase iniţial să se înţeleagă constructorul american. După cum a declarat în exclusivitate pentru Ziarul Financiar, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt John Fleming, CEO şi preşedinte al Ford of Europe, în Bănie se va asambla începînd cu vara anului viitor comerciala uşoară Transit Connect, produsă în prezent în Turcia.

De ce tocmai Transit Connect? Pentru că acesta va fi lansat la mijlocul anului viitor pe piaţa Statelor Unite, într-o nişă a utilitarelor încă neexploatată pe piaţa nord-americană. Iar producţia sa va ajunge la 60.000 de unităţi în 2010.
“Producţia modelului Transit Connect va fi de 30.000 de unităţi în 2009 şi de aproximativ 50-60.000 în 2010. Am anunţat de curînd că modelul Transit Connect urmează să fie comercializat pe anumite pieţe de pe continentul american începînd cu vara anului viitor. De aceea, am luat decizia de a folosi capacitatea uzinei din Craiova pentru a veni în întîmpinarea cererii crescute pentru Transit Connect”, a declarat John Fleming.

Şi nu trebuie uitat – Ford va asambla la Craiova la capacitate maximă în 2012 aproximativ 300.000 de autovehicule, dintre care 90% vor fi destinate exportului. De înţeles, avînd în vedere că vînzările lui Ford Connect în 2007 au fost de 506 de unităţi, pe o piaţă a comercialelor de aproape 33.000 de unităţi.

Preţul acestui model este, în România, cuprins între 11.850 de euro, fără TVA şi 12.974 de euro: în SUA, însă, ar putea ajunge la aproximativ 11.500 de dolari (adică 7.500 de euro). Iar pentru a susţine faptul că Transit Connect intră pe un nou segment pe piaţa nord-americană, amintim că Ford comercializează în America din segmentul utilitarelor numai camionete – de la “micuţul” Ranger la versiunea Super Duty a lui F450, şi monovolumul E-Series.

Un automobil de clasă mică va intra la Craiova în producţie începînd cu 2010, dar, spre surprinderea analiştilor mioritici, nu va fi Fiesta, model ce va fi asamblat în uzinele Ford din Germania şi Spania. Nimeni nu a negat însă că acesta ar putea fi pe platformă de Fiesta. Potrivit preşedintelui Ford Europa, acesta se va încadra într-un nou segment al pieţei. În acest segment de piaţă Ford deja mai deţine modelul Fusion, un Fiesta cu gardă la sol mai mare, iar la Salonul Auto de la Detroit a prezentat conceptul Verve Sedan – adică Fiesta Sedan – despre care nimeni nu a mai spus nimic în Europa.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide