LIVE Worthersee 2015: întâlnirea fanilor VAG a ocupat, din nou, un întreg orăşel

Autor: Adrian Mihălţianu 15 mai 2015 Dosar & Analize

Pentru turistul obişnuit, numele Wörthersee nu reprezintă altceva decât un lac foarte frumos din Sudul Austriei. Dacă ai noroc să prinzi puţin soare, e locul perfect pentru o vacanţă în care să uiţi de grijile de acasă. E linişte, foarte curat şi foarte ordonat.

Dar în fiecare an, în luna mai, zona lacului Wörthersee începe să semene cu un muşuroi de furnici văzut de la înălţime, iar dacă te apropii uşor-uşor de pământ, observi că (aproape) toate organismele care mişună necontenit fac parte din aceeaşi familie: Volkswagen AG.

În 2015 am făcut iarăşi echipă cu Midocar, la fel cum s-a întâmplat şi în 2014, ca să luăm parte la cea mai mare întâlnire a fanilor VAG din lume. Poţi să-i zici GTI-Treffen, Wörthersee Tour, Auto News Wörthersee sau, mai simplu, doar Wörthersee.

Ziua 1

După o zi întreagă de condus din România până în Austria, am ajuns în zona care este ocupată, an de an, de fanii grupului Volkswagen.

Dar înainte de a-ţi povesti cum au mers lucrurile astăzi în micul oraş numit Reifnitz, o să îţi spun că subtilul „ziua 1” nu e valabil pentru toată lumea. Zic asta pentru că dacă ne-am fi luat după standardele pasionaţilor de şcoală veche, prima zi a întâlnirii ar fi trebuit să fie acum aproape o săptămână. Mai exact, în 1 mai, atunci când primele maşini au poposit în zona lacului care a botezat festivalul nemţesc. Oficial, însă, evenimentul se desfăşoară anul acesta în perioada 13-16 mai. Aşa că aş putea spune că am întârziat, dar aş minţi (pe jumătate).

Iar acum, îţi propun să apeşi pe butonul play al melodiei de mai jos şi să citeşti în continuare. Poate reuşeşti să ajungi, măcar imaginar, în locul în care am ajuns noi, cei din echipa ProMotor-Midocar.

Din orice direcţie te-ai îndrepta spre Reifnitz, începi să zăreşti indicii ale sărbătorii la care urmează să iei parte încă de la câţiva kilometri înainte de indicatorul de localitate. Băieţii (şi fetele) se plimbă în voie pe drumurile croite între pădure şi lacul Wörthersee fără să se grăbească undeva anume, ca şi cum nu ar avea o destinaţie stabilită.

La intrarea în Reifnitz, o poartă mare şi albă anunţă intrarea în orăşelul care nu are o suprafaţă mai mare de 11 kilometri pătraţi, dar care reuşeşte să ţină piept, an de an, miilor de maşini care îi calcă graniţa. După mai bine de 30 de ani, cred că s-au obişnuit până şi copacii cu furnicarul care se adună în jurul lor în preajma lunii mai.

Parcăm Q3-ul cu care am venit din România şi o luăm la pas pe strada unde au fost amplasate standurile oficiale ale mărcilor din grupul VAG – Volkswagen, Audi, Seat şi Skoda. Aici au fost arătate publicului toate conceptele făcute special pentru Wörthersee – Audi TT Clubsport Turbo, Skoda FunStar şi Skoda Fabia R5 Combi. Marea surpriză pregătită de Volkswagen, şi anume GTI Clubsport, va fi dezvelită mâine la standul producătorului german.

Locul unde trotuarele sunt pline ochi cu maşini

Tot acolo, câteva Touareguri încălţate cu anvelope all-terrain stăteau la dispoziţia doritorilor pentru a-i duce pe un traseu de off-road special amenajat. Pentru unii, experienţa s-a dovedit a fi extraordinară, punctul culminant fiind balansarea (mai mult sau mai puţin dură) pe două roţi, însă pentru doamna care a jucat rolul de şofer, nu a fost nimic ieşit din comun. După Wörthersee, următorul eveniment la care va face acelaşi lucru – să bucure sau să înfricoşeze oameni – va fi sâmbătă.

Înapoi pe stradă, cred că şi dacă aş fi mers cu ochii închişi aş fi dat, mai devreme sau mai târziu, peste o maşină. La propriu. Trotuarele străduţelor sunt arhipline cu jucăriile pentru oameni mari în care s-au investit ani buni de muncă şi care au supt mii de euro din buzunarele proprietarilor, la fel cum o sugativă poate să golească un stilou de cerneală dacă eşti suficient de răbdător.

În cazul în care credeai că un Golf nu poate fi altceva decât un Golf, acum ar fi un moment potrivit să îţi ştergi această idee din minte, fiindcă aici am învăţat că un simplu Golf poate fi reinterpretat în fel şi chip, în funcţie de personalitatea proprietarului. Începând cu modelul de jante, continuând cu vopseaua aleasă şi terminând cu motorul şi interiorul.

La orele prânzului, soarele a dat tot ce a avut mai bun, iar asta s-a materializat într-o temperatură de 30 de grade Celsius. Pentru cei care aveau deja câteva beri la bord, băute la una dintre multele terase ridicate special pentru acest eveniment, căldura nu a făcut altceva decât să le înroşească obrajii şi să îi moleşească şi mai mult decât dacă ar fi fost răcoare afară.

Cu sau fără băutură, atmosfera a fost cât se poate de relaxată. Oamenii sunt prietenoşi şi dornici să vorbească, chiar dacă uneori berea şi shoturile de Jägermeister le mai încâlceşte limbile şi îi face să spună câte un cuvânt în germană la fiecare două cuvinte în engleză.

Pe fundal se aude muzică ritmată, oriunde te-ai duce. De fapt, la fiecare 20 de metri auzi o altă melodie şi un alt ritm, fiindcă fiecare local şi fiecare stand aruncă în eter ceva diferit de ce ai auzit cu zece secunde înainte. E ca şi cum ar exista o competiţie secretă între proprietarii de boxe.

Wörthersee e o lume care nu s-ar potrivi pentru oricine, dar poate că acesta e marele farmec al sărbătorii – proprietari şi fani ai modelelor VAG din toată lumea (am văzut maşini din Spania şi până în Rusia), adunaţi într-un singur loc, unde ei fac regulile.

Povestea continuă mâine. Aruncă o privire în galeria foto şi revino zilele următoare în acest material ca să afli ce s-a mai întâmplat la ediţia cu numărul 34 a întâlnirii organizate de fanii grupului Volkswagen.

Detalii despre ziua a doua, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide