Rata mortalităţii pe drumurile din UE s-a înjumătăţit în ultimii 10 ani

Autor: Oraan Mărculescu 05 mai 2014 Dosar & Analize
Rata mortalităţii pe drumurile din UE s-a înjumătăţit în ultimii 10 ani

Conform unui studiu al asociaţiei non-guvernamentale ETSC arată că numărul de decese înregistrate pe şoselele din Europa a ajuns în 2012 la pragul de 12.000, o reducere considerabilă şi îmbucurătoare faţă de 2001, când numărul celor care şi-au pierdut viaţa pe drumurile europene a atins pragul de 28.000.

Mai mult, rata mortalităţii a scăzut cu 8% faţă de anul trecut, după ce în 2012 acesta s-a redus cu 9% faţă de 2011, conform cifrelor prezentate de ETSC.

Deşi cifrele sunt optimiste, comisia ETSC recomandă în continuare măsuri stricte de siguranţă: „Reducerea a numărului de decese rutiere înregistrată anul trecut în Europa este binevenită. Dar faptul că săptămânal peste 500 de persoane îşi pierd viaţa pe drumurile noastre trebuie tratat ca un semnal de alarmă pentru intensificare eforturilor de prevenire a accidentelor în Europa”, a declarat Antonio Avenoso, Director Executiv European Transport Safety Council. Adiţional, aproximativ 300.000 de persoane sunt rănite anul în accidente rutiere înregistrate pe teritoriul Uniunii Europene.

Studiul mai arată că viteza excesivă este în continuare responsabilă pentru o treime din cazurile fatale, în timp ce în restul accidentelor preia rolul de factor agravant.

Condusul în stare de ebrietate rămâne în continuare o problemă majoră în Europa, soluţie pentru care comisia propune o regulă simplă – zero-toleranţă faţă de nivelul de alcool din sânge.

O a treia cauză invocată este nepurtarea centurii de siguranţă. Deşi începând cu 1991 toţi pasagerii unui vehicul sunt obligaţi prin lege să poarte centura de siguranţă, în realitate numărul celor care respectă regulile variază. În medie, 88% dintre pasagerii de pe scaunul din dreapta folosesc centura de siguranţă, în timp ce 74% din pasagerii aflaţi pe bancheta din spate călătoresc cu centura pusă.

Comparativ cu anii trecuţi, ţări ca Spania şi Letonia au făcut progrese mari în reducerea numărului de fatalităţi rutiere, însă încă mai există ţări cu probleme, conform Reuters. Polonia este pe primul loc la acest capitol, în timp ce Elveţia, Marea Britanie şi Olanda se numără printre ţările cu cele mai sigure şosele.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide