Renault 16 a împlinit venerabila vârstă de 50 de ani

În urmă cu jumătate de secol, Renault a lansat, la Salonul Auto Geneva, o maşină care avea să se vândă în aproape două milioane de exemplare. Faceţi cunoştinţă, aşadar (din nou), cu Renault 16.

Renault 16 a împlinit venerabila vârstă de 50 de ani Renault 16 a împlinit venerabila vârstă de 50 de ani

Renault 16 a fost lansat la Salonul Auto Geneva din 1965, iar asta înseamnă că au trecut nu mai puţin de 50 ani de când a fost văzut pentru prima dată de publicul din lumea întreagă.

Cu ocazia acestei venerabile aniversări, francezii au publicat o galerie foto cu modelul care s-a vândut în peste 1,8 milioane de exemplare, precum şi un scurt istoric.

Atunci când a fost arătat lumii, Renault 16 a ieşit în evidenţă prin forma sa mai puţin obişnuită pentru acele vremuri dominate de berline. După cum ai văzut deja în poze şi, probabil, în realitate, Renault a luat decizia de a merge pe mâna unui hayon în detrimentul unui portbagaj obişnuit. De fapt, oficialii companiei din Hexagon spun că Renault 16 a fost prima maşină familistă de dimensiuni medii cu acest stil de caroserie din lume.

Dar nu numai designul a fost neobişnuit, fiindcă francezii au optat pentru tracţiune faţă (în locul tracţiunii spate), iar motorul a fost montat central-faţă, ceea ce a dus la un comportament rutier foarte bun. Totodată, motorul şi cutia de viteze au fost fabricate din aluminiu.

Bancheta din spate putea fi culisată, rabatată sau scoasă cu totul, astfel că volumul portbagajului putea varia între 346 de litri şi 1.200 de litri.

Renault 16 a fost un succes încă de la lansare, câştigând în anul următor lansării, 1966, titlul de Maşina Anului în Europa.

De-a lungul celor 15 ani de producţie, modelul francez a trecut prin câteva sesiuni de îmbunătăţire care i-au adus dotări ca ştergătoare de parbriz cu două viteze, lumini pentru marşarier, tapiţerie din piele şi trapă electrică.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.