Studiu: ce părere au şoferii europeni despre ei înşişi

Fundaţia VINCI şi compania de cercetare Ipsos au publicat rezultatele unui studiu care a avut ca scop scoaterea la iveală a opiniei şoferilor europeni despre ei înşişi, dar şi despre ceilalţi participanţi la trafic. Detalii în continuare.

Studiu: ce părere au şoferii europeni despre ei înşişi Studiu: ce părere au şoferii europeni despre ei înşişi

„Eu sunt cel mai bun, ceilalţi nu ştiu nimic”. Cam aşa ar putea fi descrise rezultatele Barometrului condusului responsabil, realizat de fundaţia VINCI şi firma de cercetare Ipsos.

Mai exact, majoritatea şoferilor din Europa sunt de părere că stilul propriu de condus e aproape ireproşabil, cu o medie a notelor de 7,8 din 10 (şi 8 din 10 pentru italieni, fiindcă ei au o părere mai bună despre ei înşişi). Potrivit Barometrului, aproape toţi şoferii chestionaţi (97%, mai exact) au folosit adjective ca vigilent, calm sau politicos pentru a-şi descrie stilul în care conduc.

Totodată, aceiaşi şoferi nu au avut cuvinte prea dulci pentru ceilalţi participanţi la trafic, pe care îi consideră stresaţi, iresponsabili sau chiar periculoşi, iar italienii şi francezii îşi critică cel mai puternic compatrioţii.

„Băi, stresatule, dă-te la o parte!”

Rezultatele mai arată că nu mai puţin de 86% dintre şoferii din Europa recunosc că depăşesc uneori limita de viteză cu câţiva km/h, iar 62% dintre ei nu păstrează distanta de siguranţă faţă de vehiculul din faţă.

Mai grav este că 19% dintre conducători recunosc că se urcă uneori la volan fără a purta centura de siguranţă, iar 26% spun că uneori trimit sau citesc SMS-uri sau e-mail-uri în timp ce conduc. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, 11% dintre şoferi recunosc că au pornit la drum chiar dacă au consumat alcool, iar nivelul alcoolemiei era peste limita legală.

„Nene, nu vezi că mă grăbesc?!”

Statisticile de mai sus vin în contextul în care Uniunea Europeană şi-a propus să înjumătăţească numărul de decese cauzate de accidente rutiere până în anul 2020. În acest sens, şoferii europeni sunt convinşi că lucrurile se vor schimba în bine în următorii ani, iar cei mai optimişti sunt spaniolii (78%), belgienii (68%) şi francezii (67%).

Pe tine cum te afectează aceste statistici?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.