Studiu: muzica din maşină afectează comportamentul şoferilor

Toată lumea ascultă muzică în maşină. Însă ştim, oare, cum ne afectează muzica în timp ce suntem la volan şi care sunt riscurile? Specialiştii încearcă să răspundă la aceste întrebări.

Studiu: muzica din maşină afectează comportamentul şoferilor Studiu: muzica din maşină afectează comportamentul şoferilor

Specialistul britanic în echipamente audio şi mutlimedia Halfords a realizat un studiu interesant, având ca subiect efectele muzicii asupra celui de la volan. Nu e chiar un studiu ştiinţific, dar rezultatele acestui sondaj ar putea atrage atenţia companiilor auto sau de echipamente multimedia.

Cei de la Halfords au recurs la un studiu interesant: au măsurat tensiunea arterială a subiecţilor în timp ce aceştia erau la volan şi ascultau muzică, în acelaşi timp observând şi reacţiile acestora, în corelaţie cu tipul de muzică ascultată. În plus, subiecţii au răspuns şi la un mic chestionar.

90% dintre cei care au participat la studiu au declarat că tipul de muzică ascultată influenţează modul de conducere şi reacţiile lor în trafic. Aproape 50% dintre repondenţi au declarat că timpul trece mai repede dacă ascult muzică în timp ce conduc, iar circa un sfert consideră muzica un mijloc de relaxare la volan.

Circa 15% au declarat că muzica îi face să conducă mai sportiv, iar aproape 5% au recunoscut că devin mai agresivi la volan şi faţă de ceilalţi participanţi la trafic. Ca o scurtă concluzie, cei de la Halfords consideră că relaxarea exagerată se poate traduce, de fapt, într-o atenţie mult mai scăzută la volan, în timp ce creşterea agresivităţii nu mai are nevoie de explicaţii privind pericolele potenţiale.

Cei de la Halfords au concluzionat în urma studiului că mai mult de trei sferturi dintre şoferi ascultă în mod regulat muzică în timp ce conduc, aproape jumătate dintre aceştia fredonând melodiile preferate. Circa 16% dintre şoferii intervievaţi ascultă ştirile legate de sport, iar 6% sunt atenţi la talk-show-urile radiofonice. Prin urmare, atenţia la condus poate fi mai mult sau mai puţin afectată de muzică sau programele radio.

Specialiştii Halfords au realizat chiar şi un top al melodiilor care duc la creşterea presiunii arteriale, deci pot provoca o stare de agresivitate mai mare:

 • Beastie boys -Sabotage
 • Prodigy - Fire starter
 • Papa roach - To be loved
 • Kanye West - Stronger
 • Rachmaninoff - Prelude en do dièse mineur

În acelaşi timp, iată şi un top al melodiilor care păstrează presiunea arterială constantă:

 • Vivaldi - 4 seasons
 • Jack Johnson - Breakdown
 • Adele - Someone like You
  • Coldplay - Yellow
  • Fleetwood Mac - Landslide

VOI CE MELODII ASCULTAŢI ÎN GENERAL CÂND SUNTEŢI LA VOLAN?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.