Studiu: peste un sfert dintre şoferi depăşesc frecvent viteza legală

Departamentul Naţional pentru Siguranţa în Transporturi din SUA a dat publicităţii rezultatele unui studiu denumit ”National Survey of Speeding Attitudes and Behavior”. Mai pe scurt, cum văd americanii viteza şi cum li se pare depăşirea limitelor legale. Oare veţi rămâne surprinşi la vederea concluziilor acestui studiu?

Studiu: peste un sfert dintre şoferi depăşesc frecvent viteza legală Studiu: peste un sfert dintre şoferi depăşesc frecvent viteza legală

Anual, pe şoselele şi autostrăzile din SUA îşi pierd viaţa circa 30.000 de oameni, dintre care 10.000 mor din cauza accidentelor cauzate de viteza prea mare.

Mai mult, în perioada 2002 - 2011 se estimează că peste 120.000 de victime au avut drept cauză viteza prea mare, costurile totale ale societăţii americane ridicându-se, atenţie, la 400 de miliarde de dolari!

Să vedem care sunt principalele concluzii trase în urma acestui studiu:

  • 4 din 5 americani (80%) consideră că respectarea limitelor legale duce la evitarea situaţiilor periculoase şi reduce riscul de accidente
  • 91% sunt de acord că toată lumea ar trebui să respecte limitele de viteză ”pentru că aşa spune legea”
  • 48% dintre americani sunt de părere că autorităţile trebuie să găsească soluţii mai drastice pentru a-i obliga pe şoferi să respecte limitele de viteză

Iar acum, să vedem cam care este atitudinea şoferilor americani raportat la viteză:

  • mai mult de un sfert dintre cei intervievaţi au recunoscut că depăşesc frecvent viteza legală, afirmând că ”nu-mi dau seama când depăşesc viteza legală” sau ”îmi place să condu foarte repede”
  • circa 16% consideră că nu e nicio problemă cu depăşirea vitezei legale, deoarece ”am experienţă multă la volan”
  • deloc surprinzător, bărbaţii depăşesc mai des şi mai mult vitezele legale decât femeile
  • destul de îngrijorător, grupul de vârstă al şoferilor care depăşesc cel mai des viteza legală este cel între 16 şi 20 de ani (cei cu experienţa cea mai puţină) - nu e de mirare că procentul cel mai mare al victimelor îl regăsim în acest interval de vârstă
  • 11% dintre şoferii cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani au fost implicaţi în ultimii 5 ani într-un accident cauzat de viteza prea mare, faţă de 4%, media eşantionului intervievat (care a fost forma din peste 6.100 de persoane)

Oare la noi, în România, cât de grav credeţi că stau lucrurile? În lipsa unui studiu concludent, vă lăsăm să estimaţi cam care credeţi că este procentul de victime cauzate de nerespectarea limitelor de viteză.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.