Top 10 sfaturi de a reduce consumul - partea a doua

Consumul de carburant a fost, este şi va fi un soi de călcâi al lui Ahile. Punctul nevralgic din bugetul familiei alocat transportului cu maşina personală este reprezentat de consumul de carburant.

Top 10 sfaturi de a reduce consumul - partea a doua Top 10 sfaturi de a reduce consumul - partea a doua

În ziua de azi marea majoritate a maşinilor sunt "setate" din fabrică de a avea un consum optim. Timpul carburatoarelor şi a reglajelor după ureche a trecut de mult. Amestecul aer-carburant plus debitul de aer şi amestesc sunt controlate de calculatoare. Dar cu toate astea observăm de la o zi la alta modificări ale consumului de carburant. Pentru a atinge acel consum optim, sau mai bine zis pentru a reuşi să reducem consumul de carburant, iată aici un top 10 cu metode de a atinge un nivel minim de consum

1. Evitarea pe cât posibil a vitezelor mari, adică nu depăşiţi viteza de croazieră a automobililui. Această viteză este de regulă, la marea majoritate a maşinilor, la 100 de km/h. Odată cu depăşirea acestei viteze apar forţe aerodinamice, iar apăsarea lor creşte exponenţial cu mărirea vitezei. Spre exemplu dacă viteza de rulare este de 100 km/h consumul de carburant se reduce cu aproximativ 15% faţă de o viteză de 120 km/h.

2. Anticiparea traficului sau mai bine zis evitarea perioadelor bruşte de acceleraţie şi frânare. În acest caz consumul poate fi redus cu până la 20%.

3. Unul din factorii foarte importanţi în obţinerea unui consum redus este păstrarea, tot timpul, a presiunii nominale dată de constructor în anvelope. O singură roată mai dezumflată creşte consumul cu aproximativ 1%.

4. Utilizarea cât mai rară a aerului condiţionat. Prin utilizarea aerului condiţionat, motorul este "obligat" să asigure funcţionarea compresorului din circuitul de producere a frigului, fapt care duce la mărirea consumului de carburant.

5. Închideţi geamurile, în special în timpul rulajului la viteze mari. Geamurile deschise la viteză pot avea un impac negativ asupra consumului acesta înregistrând chiar şi valori cu 10% mai mari.

6. Verificaţi maşina periodic. Filtre de aer înfundate, bujii care nu mai funcţionează corespunzător, nivele scăzute ale lichidelor, în special cel de răcire a motorului, toate aceste elemente duc la mărirea consumului de carburant.

7. Utilizaţi pilotul automat. Menţinerea unei viteze constante pe distanţe lungi are ca efect scăderea consumului mediu.

8. Evitaţi să încărcaţi cu greutăţi. Dacă ştiţi că aveţi de făcut un drum lung, încercaţi pe cât posibil să puneţi în maşină strictul necesar. Orice greutate suplimentare are ca efect mărirea consumului.

9. Evitaţi mersul în gol al motorului, Dacă ştiţi că oprirea la semafor este mai mare de un minut opriţi motorul. Motorul foloseşte mai puţin carburant dacă îl reporniţi faţă de consumul înregistrat pe o perioadă de un minut de mers în gol.

10. Poate cea mai importantă regulă este alegerea maşinii. Atunci când vă cumpăraţi o maşină nouă verificaţi şi comparaţi datele oficiale date de constructori cu privire la consumul de carburant.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.