Top vânzări maşini noi Europa 2008

Autor: Cosmin Iordache 27 ian. 2009 Dosar & Analize

2008 a fost un an în care multe maşini noi s-au lansat sau au fost actualizate. Cea mai importantă noutate la nivel continental a fost, cu siguranţă, noul VW Golf 6. VW Golf este modelul european cel mai bine vândut în istoria recentă a industriei auto, fiind an de an, dacă nu primul, măcar între primele ca cifre de vânzări.

Anul 2008, confirmă supremaţia kaiserului din clasa compactă, acest model livrat în 458.283 de unităţi, fiind bestseller la nivel european. Chiar dacă piaţa a scăzut pe final de an, introducerea la momentul oportun a generaţiei a 6-a a însemnat practic o creştere de 5,3% faţă de 2007. Anul care a trecut a fost unul fast pentru grupul VAG, Audi A4 intrând în Top 10 şi înregistrând cea mai importantă creştere, de 15,9%.

Locurile 1 - 5

Modelul care anul trecut a fost cel mai bine vândut model, Peugeot 207, a retrogradat pe locul secund. Podiumul preferinţelor europenilor este completat de Ford Focus  cu 364.638 unităţi. Modelele care au scăzut cel mai mult în preferinţele publicului sunt Fiat Punto, cu un minus de 26,2% şi Opel Astra cu cifre de vânzări mai mici cu 20%. Dacă despre Fiat nu se ştie deocamdată ce planuri are cu Punto, o nouă generaţie a lui Opel Astra este pe drum şi vânzările vor fi resuscitate.

Locurile 6 - 10

Ca tendinţă generală se observă că modele vândute cel mai bine sunt vârfurile comerciale în Germania, piaţă care a reportat scăderi mai puţin abrupte decât celelate pieţe vestice. Această piaţă va fi subvenţionat şi în acest an de stat, deci este posibil ca şi în 2009 modele germane să fie primele în Europa ca vânzări.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide