Tot mai mulţi şoferi adorm la volan, spun specialiştii

Adormitul la volan a stat la baza multor accidente rutiere grave şi reprezintă în continuare un real pericol pentru participanţii la trafic. Studiile confirmă acest lucru şi trag un semnal de alarmă.

Tot mai mulţi şoferi adorm la volan, spun specialiştii Tot mai mulţi şoferi adorm la volan, spun specialiştii

Specialiştii francezi de la INSV (Institut National du Sommeil et de la Vigilance) au realizat un studiu care abordează problema adormitului la volan, iar rezultatele nu sunt nici pe departe roz.

9% din şoferii care au luat parte la studiu recunosc că au adormit cel puţin o dată la volan în ultimele 12 luni, în timp ce 6% afirmă că li s-a întâmplat să adoarmă la volan de mai multe ori. 

Studiul a relevat faptul că bărbaţii şi tinerii sunt cei mai afectaţi de starea de somnolenţă la volan, iar rezultatele arată că 40% din cazuri au survenit în timpul deplasării pe autostradă, iar 7% din ce care au adormit la volan nu au reuşit să se trezească la timp şi au suferit accidente minore şi leziuni uşoare.

Veştile semi-bune - dacă le putem numi aşa - vin de la cei care îşi modifică stilul de viaţă şi obiceiurile de condus după primele simptome de somnolenţă la volan - 72% dintre cei interogaţi, însă trebuie luat în considerare procentul mare de 28% reprezentat de cei care nu iau măsuri în această privinţă, cărora li se adaugă cei 18% care consideră că o creştere a vitezei de rulare îi va stimula şi îi va ţine concentraţi, în ciuda oboselii.

Aşadar, nu e nevoie de un desen sau de schiţe complicate pentru a conştientiza pericolul pe care îl reprezintă acest fenomen. Remediile ar fi relativ simple şi de bun-simţ, iar pe lângă evitarea plecării la drum daca vă simţiţi obosiţi, specialiştii recomandă o pauză de cel puţin 10 minute la fiecare două ore de condus. 

Foto - The Globe and Mail

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.