VIDEO crash-test: SUV-urile nu sunt atât de sigure pe cât credeaţi

Mai exact, SUV-urile de clasă medie de pe piaţa din Statele Unite ale Americii, testate şi categorisite de Insurance Institute for Highway Safety. Haideţi să vedem cum s-au comportat modelele.

VIDEO crash-test: SUV-urile nu sunt atât de sigure pe cât credeaţi VIDEO crash-test: SUV-urile nu sunt atât de sigure pe cât credeaţi

Să fim sinceri, majoritatea deţinătorilor de SUV îşi motivează alegerea maşinii prin prisma siguranţei pe care aceasta o oferă sau o inspiră. Ultimele teste efectuate în SUA de IIHS sugerează însă că lucrurile nu stau chiar aşa. Cele nouă modele au fost supuse unor sesiune de crash-testing, iar experţii au dat verdictul la final.

Printre premianţi s-au numărat Chevrolet Equinox, GMC Terrain şi Toyota Highlander, în vreme ce Mazda CX-9, Kia Sorento şi Jeep Grand Cherokee au avut evoluţii mediocre. Iată mai jos lista detaliată a calificativelor obţinute de fiecare model în parte, acompaniată materiale video cu modelele în timpul testelor de impact.

UPDATE - Small Overlap Frontal Crash este cel mai nou test de impact introdus de Insurance Institute for Highway Safety şi este considerat unul dintre cele mai brutale teste de acest gen dar şi o provocare mare pentru ingineri. În timpul testului, vehiculul loveşte cu un sfert din bara frontală un zid, la viteza de 40 de mile pe oră (aproximativ 64 km/h). Transpus în situaţiile de zi cu zi, ceva similar cu lovirea unui stâlp, fix cu punctul central al unuia din faruri.

Provocările ridicate de acest test vin din faptul că impactul ocoleşte prima zonă de contorsionare a maşinii, menită să absoarbă din şocul inţial, drept pentru care toate forţa este concentrată către suspensie şi baza montantului A, zone care în mod tradiţional nu sunt concepute de contructori pentru absorbţia sau disiparea forţelor ce survin într-un asemenea impact.

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.