Primăria Capitalei va acorda 5.000 de eco-vouchere, de câte 9.000 de lei fiecare, pentru maşini noi. Care sunt condiţiile

Autor: Mediafax 26 iul. 2018 Mașini electrice
Primăria Capitalei va acorda 5.000 de eco-vouchere, de câte 9.000 de lei fiecare, pentru maşini noi. Care sunt condiţiile

Primăria Capitalei a aprobat, în şedinţa CGMB de joi, proiectul de acordare a 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziţionarea unor maşini noi, cu nivel redus de emisii. Proiectul a fost aprobat cu amendamentul lui Firea privind şi achiziţia de electronice.

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de joi, Primăria Capitalei a aprobat, cu 29 pentru şi 20 împotrivă, proiectul ce prevede acordarea a 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziţionarea unor maşini noi, cu nivel redus de emisii, non-diesel sau electrice, ce se oferă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul vechi. În deschidere, primarul general, Gabriela Firea a anunţat că la acest proiect va aduce un amendament astfel încât eco-voucherele oferite pentru achiziţionarea maşinilor să poată fi folosite şi pentru obiecte electronice şi electrocasnice.

La şedinţă, mai mulţi consilieri au criticat amendamentul cu electrocasnicele, spunând că nu are legătură cu traficul şi cu planul de mobilitate urbană.

„În planul integrat pentru calitatea aerului avem incluse mai multe măsuri pentru a lupta cu fenomenul poluării. Dorim să avem cât mai puţine autoturisme personale poluante în Bucureşti, există un program la nivelul Guvernului, dar am vrut să avem un program şi la Primăria Municipiului Bucureşti. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţia de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţia de obiecte electronice şi electrocasnice”, a declarat primarul Gabriela Firea, în deschiderea şedinţei.

„Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achiziţiona autoturisme noi cu norme de plouare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice. (…) Sumele necesare implementării programului vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Bucureşti. Ţinând cont că traficul urban este un factor important de poluare a aerului, în Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost prevăzută măsura de limitare a circulaţiei autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului manifestat prin degajarea în atmosferă a unor mari cantităţi de gaze toxice şi cu efect de seră”, se arată în proiectul de hotărâre.

Prin proiect se urmăreşte, în schimbul predării spre casare a unei maşini vechi, acordarea unor eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei fiecare. Pentru început, vor fi acordate 5.000 de astfel de vouchere. În sursa citată se mai precizează că se impune acest demers, întrucât, anul trecut, au fost scoase din circulaţie mii de maşini vechi.

„Având în vedere că în anul 2017, la nivelul municipiului Bucureşti, prin programul Rabla Clasic, au fost scoase din circulaţie 7.470 autovehicule vechi prin achiziţia autovehiculelor noi, încadrate în norma de poluare Euro 6, în ceea ce priveşte măsura de eliminare a autovehiculelor vechi din parcul auto bucureştean, se impune intensificarea eforturilor de stimulare a achiziţionării pe scară largă atât a autovehiculelor noi cu norme de poluare (…), cât şi a altor mijloace de locomoţie „prietenoase” cu mediul, non diesel şi electrice”, mai arată proiectul.

Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide