România redeschide mine de metale rare pentru a atrage producătorii de baterii pentru maşini electrice

Autor: ProMotor 18 iun. 2019 Mașini electrice
România redeschide mine de metale rare pentru a atrage producătorii de baterii pentru maşini electrice

România va redeschide mine care conţin zăcăminte de minerale rare pentru a atrage investiţii în fabrici de baterii pentru maşini electrice, alăturându-se unei iniţiative europene care urmăreşte obţinerea unei cote mai mari din piaţa globală, informează Bloomberg.

Guvernul a decis reînceprea operaţiunilor de exploatare la trei mine care au zăcăminte rare, precum europiu şi disprosiu, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a anunţat ministrul Economiei, Nicolae Bădălău.

„Vreau să vă anunţ în premieră că am redeschis primele trei mine din cele 530 închise, la perimetrul minier Jolotca, din judeţul Harghita, mine care se află la Radioactiv Măgurele, în coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, după 1989 încoace. Aceste mine au materiale rare, care ne vor pune în alianţa bateriilor într-o zonă extrem de bună. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseşte la semiconductori şi, mai ales, la sistemul de răcire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii aşa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor să-l readucă la începuturi în România. Într-un an de zile, vă promit că vom avea toate minele deschise”, a spus Bădălău, citat de Profit.ro.

Acesta a adăugată că există discuţii în derulare cu producători de baterii pentru o investiţie de peste 50 de milioane de euro.

„Vrem să devenim membru al Alianţei Europene a Bateriilor”, a spus Bădălău. „Asta va asigura prezenţa a cel puţin una dintre fabricile care vor produce baterii electrice, aflate în planurile multor companii, în România”, a adăugat acesta, fără să numească posibili investitori.

Printre companiile internaţionale ca urmăresc extinderea producţiei de baterii în regiune şi cauză materie primă, Daimler şi Johnson Matthey au anunţat planuri de construcţie în Polonia, în timp ce Rio Tinto a luat în calcul extracţia de litiu în Serbia.

Comisia Europeană a pornit alianţa bateriilor electrice în 2017 în cadrul eforturilor de a promova o industrie mai curată şi a susţine investiţiile în piaţa a cărei valoare este estimată la peste 250 de miliarde de euro anual, începând cu 2025. Astfel, România are şansă să redeschidă mine închise din cauza tehnicii învechite şi a pierderilor financiare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide