Zi istorică în lumea auto: brevetele TESLA, făcute publice de Elon Musk!

Autor: Adrian Mihălţianu 13 iun. 2014 Mașini electrice

Cine ştie ce înseamnă sintagma ”open source” cred că intuieşte cam care e problema pe care o au constructorii auto cu Elon Musk. Deoarece fondatorul Tesla a declarat, cu doar o zi înainte de vineri-13-cu-ghinion, că intenţionează să dea publicităţii toate patentele folosite pentru maşinile sale electrice, dar şi cele pentru reţeaua de încărcare Supercharger.

Grupul constructorilor auto care vor ca lucrurile să nu se schimbe caută ucigaş profesionist pentru reducerea la tăcere a acestui personaj incomod…

Făcând o paranteză, patentele sunt, pentru lumea auto, un lucru vital în păstrarea competitivităţii, de pe urma lor putându-se obţine profituri uriaşe (sau, trecând în ”dark side”, se pot pune beţe în roate în dezvoltarea unor companii rivale). Dacă firma X patentează o idee tehnologică, orice altă firmă e nevoită să plătească pentru a utiliza ideea respectivă. Sau să investească pentru a crea ceva similar.

Elon Musk se pare că nu gândeşte astfel, iar pasul de-a dreptul revoluţionar pe care îl face şi pe care l-a anunţat pe blogul companiei (într-un post inedit, denumit ”Toate patentele noastre vă aparţin”) ţine pur şi simplu de dorinţa şefului Tesla de a grăbi popularizarea maşinilor electrice. Musk afirmă că marii producători auto se mişcă mult prea încet în această direcţie, de aceea a decis să le dea un imbold.

Poantă fresh pe internet: Chinezii îi mulţumesc lui Elon Musk penrtu această decizi, dar nu îi ajută, pentru că ei oricum intenţionau să copieze patentele Tesla 🙂

”În general, cred că patentele au ajuns să reprezinte o slăbiciune pentru o companie” a declarat Elon Musk într-un interviu recent, ”deoarece pun piedici inovaţiei, iar dezvoltarea tehnologică nu e destul de rapidă”. Proprietatea intelectuală a devenit o mină care aşteaptă să detoneze, mai spune Musk.

Unii analişti afirmă că gestul grandios al lui Elon Musk ascunde, de fapt, şi un subterfugiu: acest anunţ se preconizează că va aduce mari câştiguri de imagine firmei Tesla, ceea ce va însemna o creştere rapidă a acţiunilor firmei la bursă, cu efectul direct al îmbogăţirii rapide a lui Musk. Ceea ce e puţin exagerat, având în vedere că Elon Musk are deja o avere estimată la 10 miliarde USD…

Visul lui Elon Musk (şi al altora): să facă din chestia asta doar o tristă amintire

Adevărata problemă pe care o vor avea constructorii auto cu anunţul lui Elon Musk ţine de startul unui trend care ameninţă actuala politică de profituri a marilor companii auto. Presiunea publicului privind transparenţa şi împărtăşirea informaţiilor va creşte, iar modelul de business actual se pare că riscă să se schimbe complet.

Voi ce credeţi despre anunţul lui Elon Musk:

VA AJUTA MAŞINILE ELECTRICE SĂ ELIMINE MAŞINILE CONVENŢIONALE?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide