Jaguar XF – primul video!

Autor: Andrei Ştirbu 03 sept. 2007 Prezentări

Jaguar XF este o maşină aşteptată de toată lumea, fiind anunţat ca un curent de temut pentru triada Audi-BMW-Mercedes, dar şi pentru nume precum Lexus sau Honda. Faptul că premiera berlinei britanice va avea loc la salonul german este o mănuşă aruncată berinelor medii premium.

Însă mult mai important este faptul că XF duce Jaguar într-o nouă eră. Designul maşinii şi inovaţiile din interior sunt declaraţia lui Jaguar că a rupt legăturile cu trecutul, doar câteva detalii fiind păstrate pentru cunoscători şi pasionaţi. Liniile extrem de fluide ale maşinii fac din XF un concurent direct pentru Lexus GS, berlinele nemţeşti părând chiar greoaie prin comparaţie. Exeriorul este foarte curat, doar partea frontală beneficiind de muchii accentuate pe capotă, care aduc o tuşă de agresivitate maşinii.

Tot partea frontală va suscita şi cele mai multe critici, forma farurilor fiind neobişnuită. Deşi curentul actual presupune decuparea în partea de jos, ca la VW Passat, cei de la Jaguar au preferat să îi confere lui XF o "privire" încruntată prin decuparea în partea superioară. În plus, grila împletită şi cromată, deşi arată o deosebită grijă pentru detalii, pare să nu fie în concordanţă cu restul ansamblului – însă poate fi mai mult un efect datorat imaginii de până acum a berlinelor Jaguar, cu faruri duble şi grilă alungită, din două bucăţi. Spatele este foarte elegant şi nu ascunde o anumită înrudire cu stopurile tip bumerang regăsite pe Aston Martin, care sunt unite printr-o masivă baghetă cromată, inscripţionată cu numele mărcii, deasupra tronând cunoscuta felină. Practic, Jaguar XF seamănă destul de mult cu un coupe cu patru uşi, suprafaţa vitrată foarte îngustă şi roţile de mari dimensiuni sporind acest efect, la care se adaugă fantele exclusiviste de pe aripile faţă.

Fiind o maşină cu pretenţii, nu s-au făcut concesii în ce priveşte partea tehnică, sub capotă oferindu-se la alegere o gamă de patru propulsoare. Cel mai puţin puternic este cunoscutul commonrail V6 de 2,7 litri şi 210 CP, pentru amatorii de cuplu mare şi consum mic. Celelalte trei motoare pe benzină sunt un 3,0 litri V6 de 240 CP, un 4,2 litri V8 de 300 CP şi cel mai puternic V8, având tot 4,2 litri, dar 420 CP, datorită adaptării compresorului mecanic. Cu alte cuvinte, nimic nou în domeniul motorizărilor, care sunt preluate de la actualele modele Jaguar şi Land Rover. Modelul de top, care are apelativul SV8 (deci good-bye "R") face suta în puţin peste cinci secunde, anunţându-se o propunere demnă de luat în seamă printre berlinele mari şi puternice.

Faţă de S-Type, pe care îl înlocuieşte, ampatamentul are aceeaşi valoare, de 2,91 metri, în timp ce punţile faţă şi spate sunt aproape aceleaşi, montate pe subcadre. Caroseria nu este din aluminiu, ca în cazul coupe-ului XK sau limuzinei XJ, însă panourile caroseriei şi multe subansamble sunt fabricate din metale uşoare sau fibră de carbon, astfel încât cel mai greu model este SV8, care ajunge să depăşească 1,8 tone – ceea ce nu e rău pentru o limuzină de 420 CP.

Dacă ne referim din nou la S-Type, însă de data aceasta în ce priveşte interiorul, schimbările sunt radicale. Habitaclul poate fi considerat cât de cât clasic doar în ce priveşte locurile din spate, pentru că în faţă a fost abordat un stil futurist, în care, culmea, predomină formele pătrăţoase, nu cele curbe, cum ne-ar da de înţeles exteriorul. Aluminiul rece se îmbină armonios cu inserţiile din lemn şi cu tapiţeria din piele, ergonomia fiind foarte bună, deşi aminteşte de BMW Seria 5 datorită simplităţii. Toate indicatoarele şi butoanele sunt de mari dimensiuni, iar gurile de ventilaţie "surprise and delight" se deschid doar când este pus contactul, în timp ce, pentru crearea unei ambianţe unice, XF are integrată o nouă tehnologie, JaguarSense, prin care luminile interioare sunt activate prin atingere.

Tunelul central este eliberat, Jaguar renunţând la "J"-ul cutiei de viteze automate. În schimb, a fost adaptată soluţia inovativă de pe conceptul C-XF, denumită JaguarDrive Selector, maneta uzuală fiind înlocuită de un cilindru rotativ, care se ridică în momentul pornirii motorului şi de la care poate fi selectată poziţia dorită pentru cutia de viteze automată. Pentru amatorii cutiilor secvenţiale, XF propune Jaguar Sequential Shift, care înlocuieşte comanda manuală cu un sistem electronic shift-by-wire, ceea ce conferă timpi de reacţie mai rapizi decât în cazului coupe-ului XKR. Nu lipseşte nici JaguarDrive Control, un sistem de setare a principalelor funcţii, pentru un comportament cât mai sportiv sau pentru un confort cât mai ridicat.

Un lucru este sigur: Jaguar XF se numără printre starurile de la Frankfurt, pe care vizitatorii sunt curioşi să le vadă în premieră. Sperăm ca realitatea să fie cel puţin la fel de surprinzătoare ca primele impresii din imagini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide