Honda FCX Clarity Concept

Autor: Alexandru Banu 20 nov. 2007 Concepte auto

În 2005 apărea la Tokyo ultimul concept din seria Honda FCX, iar după doi ani, la Los Angeles Motorshow 2007, japonezii prezintă o versiune foarte apropiată de producţia de serie, care a primit apelativul Clarity (cu trimitere directă către un mediu mai curat).

Honda FCX Clarity Concept De fapt, primele exemplare Honda FCX Clarity vor ajunge la câţiva clienţi din Carolina de Sud încă din vara anului 2008, printr-un program de leasing pe trei ani, cu o rată de 600 USD pe lună. Asta după ce, în utlimii ani, Honda a mai "echipat" un număr redus de clienţi-cobai cu diverse modele care beneficiază de sistemul de propulsie cu pile de hidrogen.

După aproape 10 ani de dezvoltare (primul concept Honda FCX a apărut în anul 1999), japonezii sunt pregătiţi să introducă în producţia de serie tehnologia alimentării cu hidrogen, alăturându-se astfel bavarezilor, care, la rândul lor, duc o campanie susţinută de promovare pentru BMW Hydrogen 7, cu ajutorul vedetelor în principal.

Honda FCX Clarity Concept - V Flow FC Stack Sistemul pe care japonezii îl vor introduce în producţia de serie o dată cu lansarea pe piaţă a lui Honda FCX Clarity a fost denumit V Flow. Este vorba despre un nou tip de celulă de combustibil (V Flow FC Stack – Vertical Gas Flow Cell Structure), care se bazează pe principiile gravitaţiei, hidrogenul şi oxigenul atmosferic curgând vertical, din reacţie rezultând energia electrică necesară propulsiei vehiculului. În acelaşi timp, apa rezultată din reacţie este drenată mai eficient, ceea ce reduce cu 17% turbulenţele din sistem, iar generarea energiei este mai stabilă.

Honda FCX Clarity Concept - economie crescuta Noua concepţie a celulei de combustibil duce la o putere crescută până la 100 kW, deşi dimensiunile şi greutatea au fost micşorate faţă de soluţia precedentă. În plus, canalizaţiile pentru curgerea hidrogenului şi oxigenului sunt acum spiralate, nu drepte, ceea ce duce la o distribuţie mai uniformă a celor două elemente chimice pe electrod, cu o creştere de 10% a performanţei generatorului.

O altă caracteristică importantă este creşterea rezistenţei la temperaturi joase – este posibilă pornirea maşinii chiar şi la temperaturi de -30o C, datorită optimizării fluxului de răcire a celulei.

Honda FCX Clarity Concept - exterior cuminte Mai uşor şi mai puţin voluminos cu 65% faţă de vechiul sistem fuel cell, noul tip de celulă de combustibil a putut fi plasat în tunelul central, dintre scaunele din faţă. Ceea ce înseamnă o utilizare mult mai bună a spaţiului interior, maşina având, practic, valenţele unui sedan obişnuit în ce priveşte habitabilitatea şi capacitatea portbagajului. Alte avantaje ale noii platforme V Flow sunt:

  • creştere a economicităţii cu 20% faţă de precedentul sistem de pile de combustibil, în timp ce, faţă de un model similar cu propulsie hibridă benzină+electric, economia este de aproape 1,5 ori mai mare (mănuşă aruncată sistemului hibrid promovat de Toyota Prius)
  • autonomia poate ajunge la 430 km, bateria lithiu-ion fiind cu 40% mai uşoară şi cu 50% mai mică decât înainte – per total, s-a obţinut o reducere de 180 kg a masei întregului sistem
  • rezervorul optimizat pentru hidrogen este acum cu 10% mai mare

Honda FCX Clarity Concept - alură de sedan spaţiosÎn ceea ce priveşte designul lui Honda FCX Clarity, filosofia urmată de japonezi poate fi catalogată drept "mai puţin SF". Astfel, liniile exterioare sunt calme, iar alura generală este a unui sedan aerodinamic, având mult spaţiu interior. În cazul părţii frontale nu s-a apelat la experimente de design în ce priveşte formele, doar partea de sub grilă, care uneşte farurile, fiind cromată, în stilul abordat de VW Passat.

În schimb, spatele este mai futurist, integrarea blocurilor optice orizontale şi adoptarea unui mic geam fumuriu în capacul portbagajului fiind foarte elaborată. Per total, maşina reuşeşte să impună o imagine dinamică, dar şi friendly.

Honda FCX Clarity Concept - interior high-techInteriorul foarte spaţios este conceput pentru patru pasageri amatori de gadgeturi. Bordul, cel puţin, dispune de multe indicaţii digitale şi o sumedenie de butoane, subliniind nivelul high-tech al maşinii.

Comanda cutiei de viteze printr-o manetă plasată pe tunelul central este de domeniul trecutului – cutia de viteze automată este comandată "shift-by-wire" de la un mic joystick din dreapta volanului, plasat deasupra butonului parking, sub care îl regăsim pe cel pentru pornirea motorului (buton care seamănă izbitor cu cel de la computere…). Consola centrală putem spune că este aglomerată, dar, în era laptopurilor şi a iPhone-ului, vorbim de ceva normal.

Honda FCX Clarity Concept - staţia de alimentareNu doar sistemul de propulsie este environment-friendly, ci şi materialele din componenţa habitaclului, realizate în Honda Bio-Fabric (o uzină care pune accentul pe reducerea emisiilor de CO2 în timpul proceselor de producţie). De fapt, cei de la Honda pun un mare accent pe reducerea emisiilor de CO2, indiferent de sursele de provenienţă ale acestuia.

Astfel, inginerii japonezi au pus la punct celule solare speciale, pentru producerea cărora se emite jumătate din cantitatea de dioxid de carbon necesară realizării celulelor solare obişnuite, din silicon. Aceste noi celule solare vor echipa, nu peste mult timp, reţeaua de staţii de alimentare Torrance R&D, special concepute pentru Honda FCX Clarity. Care, bineînţeles, vor apărea mai întâi în Carolina de Sud, pentru deservirea primilor clienţi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide