BMW M1 – aniversare 30 de ani

Autor: Oraan Mărculescu 27 mart. 2008 Știri auto

BMW M1 - aniversare 30 de aniDacă vi se pare că acest BMW al anilor ’80 are influenţe italiene, nu vi se pare deloc: a fost desenat de Giorgeto Giugiaro şi conceput împreună cu Lamborghini.

BMW M1 a fost un automobil supersport pentru acele vremuri, conceput în primul rând pentru racing. Însă a fost derivat, normal, şi într-o versiune de stradă, doar 451 de exemplare fiind construite între 1978 şi 1981 – ceea ce îl plasează printre cele mai exclusive BMW-uri.

BMW M1 - aniversare 30 de aniBMW M1 era conceput după reţeta clasică a unui supersport, având motorul central şi puterea fiind transmisă punţii spate. Motorul, purtând semnătura departamentului Motorsport, era un "şase în linie" de 3,5 litri, care dezvolta o putere foarte mare pentru acea perioadă: 277 CP.

Astfel, maşina era capabilă să atingă 260 km/h, iar demarajul 0-100 km/h dura mai puţin de 6 secunde, performanţe de invidiat, care plasau BMW M1 la egalitate cu modelele Ferrari, de exemplu – deşi preţul era mult mai mic, de numai 100.000 de mărci germane (aproximativ 45.000 USD).

BMW M1 - aniversare 30 de aniSuccesele modelului de curse i-au conferit acestuia o bună notorietate, astfel că BMW a creat un campionat special pentru acest model, denumit Procar. Din păcate, în ciuda acestui lucru, BMW M1 nu a avut nici un urmaş, în catalogul BMW nemaiexistând alt model cu motor central. Recent, au apărut zvonuri cu privire la un supercar BMW, însă acesta se pare că va avea motorul poziţionat sub capota faţă.

Pentru celebrarea a 30 de ani de la lansarea lui BMW M1, intrat în mitologia maşinilor sport, BMW a pregătit câteva evenimente speciale, printre care prezenţa exclusivă la expoziţia Concorso d’Eleganza.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide