Anul 2014 n-a fost unul bun pentru motociclişti. VIDEO

Maşinile au evoluat foarte mult în ultimii cinci ani - sistemele de frânare automată, sistemele de siguranţă pasivă şi activă sunt tot mai numeroase, iar nivelul de protecţie oferit pasagerilor este sensibil mai bun decât înainte. Nu la fel stau lucrurile cu motocicliştii...

Anul 2014 n-a fost unul bun pentru motociclişti. VIDEO Anul 2014 n-a fost unul bun pentru motociclişti. VIDEO

Evoluţia sistemelor de siguranţă ale maşinilor a fost una fulminantă în ultimii cinci ani - de la sisteme de frânare automată şi de păstrare automată a benzii de circulaţie care costă doar 300 de euro, până la sisteme de siguranţă pasivă care ţin de materialele de înaltă rezistenţă folosite în caroseria maşinii, putem spune că progresul în privinţa protecţiei pasagerilor unei maşini a fost unul uluitor.

Nu la fel stau lucrurile cu motocicletele. Da, s-au inventat şi pus la vânzare airbagurile pentru motociclişti, combinezoanele de protecţie sunt mai bine făcute, avem şi ESP pentru motoare, dar lucrurile se cam opresc  aici. Rămâne realitatea dură a vieţii de zi cu zi pe două roţi: şoferi neatenţi, nesimţiţi sau de-a dreptul criminali, drumuri proaste sau prost semnalizate, pietoni nebuni, dar uneori (prea des, din păcate) chiar şi propriile greşeli, din cauza sentimentului că poţi depăşi restul traficului prin simpla viteză - toate astea fac din bucuria de a merge pe două roţi o activitate de mare risc.

Departe de a fi doar „donatori de organe”, motocicliştii sunt o parte a traficului - mulţi dintre ei ne sunt colegi de muncă sau chiar prieteni. De aceea, dacă avem o dorinţă pe 2015, ea ar suna cam aşa: amintiţi-vă că există şi ei în trafic. Obişnuiţi-vă să vă uitaţi atent în oglinzile retrovizoare, mai des decât aţi simţi nevoia. Şi respectaţi-i, pentru că dacă ei nu vă respectă pe voi (mai sunt şi din ăştia), o simplă manevră prost gândită cu maşina şi voi rămâneţi teferi, eventual cu puţină tablă îndoită, iar ei rămân distruşi pe viaţă. Şi îi veţi avea pe conştiinţă, chiar dacă poate nu e vina voastră. Dar de prea multe ori este vina voastră.

Deşi e toiul iernii, asfalt uscat pe 2015, dragi motociclişti, şi ceva mai multă răbdare şi respect şi pentru noi, conservarii. Pentru că respectul trebuie să fie reciproc, iar dacă conservarii nu vă respectă, atunci respectaţi-vă măcar pe voi înşivă - respectaţi-vă propria viaţă.

Cum spunea Hagi, ca să fie bine, să nu fie rău, precum în clipul video de mai jos.

Via Zoso

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.