Cât de periculoasă este ACVAPLANAREA şi cum o poţi evita. 4 x VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 24 sept. 2014 Accidente
Cât de periculoasă este ACVAPLANAREA şi cum o poţi evita. 4 x VIDEO

De ce nu e bine să mergi cu viteză când plouă afară? Simplu spus: pentru că intervine fenomenul de acvaplanare. Stratul subţire – sau mai puţin subţire – de apă de deasupra asfaltului diminuează aderenţa între suprafaţa anvelopei şi asfalt, iar de aici rezultă un derapaj imposibil de controlat, pentru că nu ai ce controla atunci când roţile nu fac, de fapt, contact cu asfaltul. Apropo, ştiai că maşina ta stă, practic, pe patru „palme” de cauciuc, da? Pentru că atât de mari sunt suprafeţele de contact cu solul ale anvelopelor.

Via Autoblog.nl, avem pentru voi patru clipuri video care, sperăm noi, vă vor face să luaţi piciorul de pe pedala de acceleraţie în zilele ploioase de toamnă. Apropo, cu cât se face mai rece afară, cu atât mai dur devine cauciucul anvelopelor, ceea ce duce la riscuri şi mai mare de derapaj, în special pe podeţe şi pe drumurile de la marginea pădurilor.

Ce poţi face în caz de acvaplanare

Există semne care prevestesc acvaplanarea: turaţia motorului creşte brusc, maşina începe să oscileze puţin dreapta-stânga – toate din cauza lipsei de aderenţă la roţi. Nu intra în panică, scopul tău trebuie să fie acela de a restabili aderenţa fără a destabiliza maşina.

Nu uita: ridică piciorul de pe pedala de acceleraţie şi retrogradează imediat pentru a încărca puntea directoare (faţa), fapt care va ajuta roţile faţă să păstreze sau să restabilească contactul cu asfaltul, iar tu să poţi dirija maşina cum se cuvine. NU pune frână, pentru că rişti să intri într-un derapaj incontrolabil fără a reduce, de fapt, viteza. În fine, dacă maşina intră în derapaj, aplică regulile de redresare în caz de derapaj.

Nu în cele din urmă, verifică dinainte de a pleca la drum că ai roţile cu un profil corespunzător, nu foarte uzat, astfel încât acestea să poată evacua cum se cuvine apa de sub roţi.

Evident, sunt mai multe situaţii posibile, drept pentru care vă întrebăm: diferă cu ceva reacţiile în caz de acvaplanare la o maşină cu tracţiune pe puntea spate faţă de una cu tracţiune pe puntea faţă, în special dacă acvaplanarea apare în viraj? Vă ascultăm 🙂

Mai jos, câteva exemple de acvaplanare, dar şi de derapaj din cauza pierderii aderenţei cu suprafaţa de rulare.

Ochii mari căscaţi! 🙂

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide