Cât de periculoasă este ACVAPLANAREA şi cum o poţi evita. 4 x VIDEO

Încep ploile, ştii ce ai de făcut, da? Simplu spus: redu viteza! Altminteri poţi avea surprize, sub forma acvaplanării, iar aceste surprize nu vor fi în niciun caz plăcute. Ilustrăm ceea ce tocmai am spus cu patru clipuri video exemplificative.

Cât de periculoasă este ACVAPLANAREA şi cum o poţi evita. 4 x VIDEO Cât de periculoasă este ACVAPLANAREA şi cum o poţi evita. 4 x VIDEO

De ce nu e bine să mergi cu viteză când plouă afară? Simplu spus: pentru că intervine fenomenul de acvaplanare. Stratul subţire - sau mai puţin subţire - de apă de deasupra asfaltului diminuează aderenţa între suprafaţa anvelopei şi asfalt, iar de aici rezultă un derapaj imposibil de controlat, pentru că nu ai ce controla atunci când roţile nu fac, de fapt, contact cu asfaltul. Apropo, ştiai că maşina ta stă, practic, pe patru „palme” de cauciuc, da? Pentru că atât de mari sunt suprafeţele de contact cu solul ale anvelopelor.

Via Autoblog.nl, avem pentru voi patru clipuri video care, sperăm noi, vă vor face să luaţi piciorul de pe pedala de acceleraţie în zilele ploioase de toamnă. Apropo, cu cât se face mai rece afară, cu atât mai dur devine cauciucul anvelopelor, ceea ce duce la riscuri şi mai mare de derapaj, în special pe podeţe şi pe drumurile de la marginea pădurilor.

Ce poţi face în caz de acvaplanare

Există semne care prevestesc acvaplanarea: turaţia motorului creşte brusc, maşina începe să oscileze puţin dreapta-stânga - toate din cauza lipsei de aderenţă la roţi. Nu intra în panică, scopul tău trebuie să fie acela de a restabili aderenţa fără a destabiliza maşina.

Nu uita: ridică piciorul de pe pedala de acceleraţie şi retrogradează imediat pentru a încărca puntea directoare (faţa), fapt care va ajuta roţile faţă să păstreze sau să restabilească contactul cu asfaltul, iar tu să poţi dirija maşina cum se cuvine. NU pune frână, pentru că rişti să intri într-un derapaj incontrolabil fără a reduce, de fapt, viteza. În fine, dacă maşina intră în derapaj, aplică regulile de redresare în caz de derapaj.

Nu în cele din urmă, verifică dinainte de a pleca la drum că ai roţile cu un profil corespunzător, nu foarte uzat, astfel încât acestea să poată evacua cum se cuvine apa de sub roţi.

Evident, sunt mai multe situaţii posibile, drept pentru care vă întrebăm: diferă cu ceva reacţiile în caz de acvaplanare la o maşină cu tracţiune pe puntea spate faţă de una cu tracţiune pe puntea faţă, în special dacă acvaplanarea apare în viraj? Vă ascultăm :)

Mai jos, câteva exemple de acvaplanare, dar şi de derapaj din cauza pierderii aderenţei cu suprafaţa de rulare.

Ochii mari căscaţi! :)

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.