Cum arată criminalii la volan. Şi alte întâmplări din traficul românesc. VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu acum 7 ani Accidente
Cum arată criminalii la volan. Şi alte întâmplări din traficul românesc. VIDEO

Cum ai defini un „criminal la volan”? Musai să aibă BMW, să fie cocalar, să zbiere manelele din difuzoare, cu maşina înmatriculată „pe Bulgaria”? Dacă asta e imaginea care-ţi vine în minte, mai gândeşte-te. Cele mai multe accidente din România sunt provocate de posesorii de maşini „normale”, dar conduse prost, în special în condiţiile în care trebuie cedată prioritatea sau trebuie efectuată o depăşire.

Infrastructura joacă, evident, un rol în ceea ce priveşte accidentele din România – o dată, pentru că timpul prea îndelungat petrecut pe drum te face să-ţi pierzi răbdarea, iar a doua, pentru că gropile şi alte obstacole prost semnalizate duc de multe ori la pierderi de vieţi omeneşti. Însă, aşa cum puteţi vedea şi voi în clipul de mai jos – sau zilnic în trafic – cauza fundamentală pentru care mor oameni pe şosele este reprezentată de şoferii criminali.Aceştia sunt cei care nu respectă nici cele mai elementare reguli de circulaţie, care nu-şi cunosc puterea maşinii lor dar îşi asumă riscuri, care se bazează pe ceilalţi ca să se dea la o parte din calea lor şi care nu se gândesc niciodată la consecinţele manevrelor lor aparent inofensive, cum ar fi oprirea înaintea unei treceri de pietoni. Cum devin aceştia criminali? Foarte simplu: pun în pericol viaţa lor, dar mai ales a altora, şi nici că le pasă! Au tot timpul scuze, când le spui: „de ce ai făcut manevra aia periculoasă?” – „eram grăbit, ştiu să şofez, nu ca adormiţii ăştia din coloană, nu vezi ce drumuri avem?!”. E adevărat, uneori există şi adormiţi în coloană. Dar de prea multe ori acei „adormiţi” sunt şoferi care merg pur şi simplu legal, dar cu mult sub viteza dorită de criminalii la volan.

Greşelile cele mai frecvente, după clipul de mai jos (via Trafictube.ro)

1. Oprirea sau parcarea în faţa trecerii de pietoni sau chiar pe ea – şoferii nu mai pot vedea în timp util dacă apare un pieton sau nu. REZOLVARE: opreşte sau parchează după trecerea de pietoni, nu înaintea ei!

2. Depăşirea prin încălcarea liniei continue – şoferii îşi asumă riscuri în zonele de vizibilitate minimă, bazându-se pe reflexe. REZOLVARE: ai răbdare până când ai vizibilitate suficientă pentru a efectua manevra în siguranţă, fără a fi nevoie de decizii de ultim moment.

3. Efectuarea deficitară a depăşirilor – şoferii nu retrogradează cât este necesar pentru a putea efectua complet manevra de depăşire înainte să le vină trafic din faţă. REZOLVARE: retrogradează din timp şi nu te speria să urci în ture până în zona în care maşina oferă putere maximă. Este mult, mult mai bine să fii forţat să urci în treptele de viteză decât să retrogradezi în timpul efectuării manevrei de depăşire.

4. Neacordarea priorităţii de trecere – şoferii de maşini puternice, dubiţe sau camioane forţează de multe ori regulile de prioritate, bazându-se pe faptul că ceilalţi şoferi vor încetini sau vor opri pentru a le face loc. REZOLVARE: fii mereu atent la panourile care indică prioritatea şi nu presupune în mod greşit că dimensiunile mai mari îţi permit să forţezi trecerea. O maşină care intră din lateral în camionul tău te poate răsturna extrem de simplu.

Cei din clipul de mai sus au avut noroc, poate şi datorită reflexelor celor care veneau din faţă. Asta nu îi face mai puţin criminali, pentru că modul lor de a şofa denotă lipsă crasă de respect faţă de viaţa lor şi a celorlalţi. Te rugăm, nu te număra printre ei!

Comentarii
Inchide