BMW GINA Light Visionary

Autor: Andrei Nan 12 iun. 2008 Concepte auto

BMW GINA Light VisionaryProducătorul german de automobile BMW a prezentat, un concept inovator, fără precedent, denumit GINA (Geometry and Functions In “N” Adaptions), care dispune de o caroserie flexibilă, acoperită cu un material textil elastic.

Punând în practică viziunea asupra maşinii viitorului, BMW Group Design a creat un roadster cu două locuri care are proporţiile dinamice unice tipice mărcii. Modelul GINA Light Visionary duce design-ul sculptural deja stabilit de un număr de vehicule de serie către un rezultat nou, neegalat. Partea din faţă şi părţile laterale ale maşinii, inclusiv portierele, creează un întreg fără îmbinări vizibile, neîntrerupt, care formează atât o unitate structurală, cât şi una optică.

BMW GINA  - înveliş din material textil Pentru a crea acest aspect, a fost nevoie să se depăşească toate conceptele anterioare privind configurarea caroseriei, design-ul şi materialele. De aceea, modelul GINA Light Visionary a depăşit elementele caroseriei care se găsesc la modelele obişnuite de serie: spoiler, capota, panouri laterale, portiere, acoperiş, portbagaj, eleron. Acestea au fost înlocuite cu o nouă structură, cu un număr minim de componente. Structura de metal a autovehiculului este acoperită cu un material textil special, extrem de durabil şi foarte rezistent la întindere. Acest material nou oferă designerilor un nivel mult mai ridicat de libertate a design-ului şi a funcţionalităţii.

Caroseria este alcătuită din doar patru elemente. Cea mai mare componentă a acesteia se întinde din partea din faţă a autovehiculului până la marginea parbrizului şi lateral în jos, până la marginea din spate a uşilor. Panourile laterale, mari, încep din partea din faţă şi ajung la aripile roţilor din spate. A patra componentă este reprezentată de elementul central din spate.

BMW GINA  - faruri ascunse sub material Inovaţia caroseriei flexibile cucereşte teren în ingineria auto şi are un impact semnificativ asupra interacţiunii dintre conducătorul auto şi vehicul. Anumite elemente ale substructurii sunt mobile, şoferul le poate mişca cu ajutorul butoanelor de control acţionate electric şi electro-hidraulic. Acest lucru determină modificarea formei caroseriei care poate fi adaptată la situaţia curentă şi la cerinţele şoferului; de asemenea, se îmbunătăţeşte gama funcţională a maşinii.

Cel mai bun exemplu este design-ul farurilor. În poziţia normală, când farurile nu sunt active (adică atunci când nu este necesar ca şoseaua să fie iluminată), acestea sunt “ascunse” sub învelişul din material textil special. De îndată ce conducătorul auto activează farurile, conturul părţii din faţă se modifică. Activat de structura metalică de dedesubt, învelişul se deschide, de o parte şi de alta a grilei radiatorului şi descoperă farurile duble BMW.

BMW GINA -  accesul la compartimentul motor Materialul textil special este sprijinit de o structură metalică. În puncte bine stabilite, acest metal foarte rezistent este întărit de montanţi de carbon cu o flexibilitate mai mare. Aceştia sunt folosiţi în special pentru liniile de contur rotunde, care pot fi mişcate şi care au o rază foarte îngustă.

O altă proprietate esenţială a materialului este reprezentată de un nivel maxim de stabilitate din punct de vedere al dimensiunii. Materialul rămâne stabil, indiferent de temperatura sau umiditatea la care este expus, chiar la o expansiune constantă a acestuia. Mişcarea elementelor individuale ale caroseriei creează cute în material, care pot fi reproduse fidel.

Accesul la motor se realizează printr-o fantă în materialul textil. De asemenea, farurile sunt vizibile doar când sunt aprinse, iar mecanismul care le acoperă funcţionează precum pleoapele ochiului. Pe partea laterală, materialul textil este întrerupt în zona de închidere a uşilor, pentru a permite accesul în automobil, în timp ce în zona balamalelor materialul textil se îndoaie, nefiind necesară întreruperea.

Soluţiile concepute ca parte a filosofiei GINA nu sunt luate în considerare separat, ci au fost incluse într-o viziune integratoare – viziune exprimată în contextul unui autovehicul fără precedent. Contextul este definit de trăsăturile de bază ale unui roadster, cu motorul său cu opt cilindri sub o capotă lată, care oferă putere roţilor din spate pentru propulsie. Îmbinarea dintre viziunile inovatoare şi plăcerea pură de a conduce, exprimată de apariţia modelului GINA Light Visionary,

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide