Design: Subaru SHARC este maşina de poliţie a anului... 2025

Cu ocazia Salonului Auto Los Angeles 2012 s-a desfăşurat şi un concurs de design, cu tema ”maşina de poliţie a anului 2025”. Iar proiectul câştigător nu a fost semnat de General Motors, BMW sau Mercedes-Benz, ci, surprinzător, de Subaru, cu studiul SHARC.

Design: Subaru SHARC este maşina de poliţie a anului... 2025 Design: Subaru SHARC este maşina de poliţie a anului... 2025

În fiecare an, la Salonul Auto Los Angeles are loc şi un concurs de design dedicat marilor constructori auto, sub titulatura ”LA Design Challenge”. În 2012, tema acestui concurs de design auto a fost maşina de poliţie a anului 2025, ceea ce, evident, a lăsat frâu liber imaginaţiei.

Japonezii sunt câştigătorii surpriză a acestei ediţii datorită studiului lor Subaru SHARC - un studiu care, în ciuda denumirii care seamănă cu ”shark” (rechin în engleză), reprezintă, de fapt, abrevierea de la Subaru Highway Automated Response Concept.

Şi, în ciuda faptului că e un vehicul cu roţi, Subaru SHARC este, mai degrabă, o dronă de patrulare, autonomă sau controlată de la distanţă de către agenţii de poliţie prin intermediul unor sisteme sofisticate de monitorizare 3D şi cu holograme.

SHARC este atât vehicul terestru, cât şi zburător. Roţile au fost gândite special de Yokohama, având două tipuri de bandă de rulare (una pentru mare viteză pe şosea, cealaltă pentru rularea în offroad). Suspensia cu braţe flexibile poate modifica unghiul de înclinare al roţilor, iar între cele două benzi de rulare sunt prevăzute LED-uri roşii şi albastre.

SHARC poate deveni un vehicul de tipul hovercraft graţie turbinei centrale, denumite ”Volcano Wheel Core”. Roţile (conţinând fiecare câte un motor electric) se pot înclina cu 90 de grade, la orizontală, iar SHARC poate zbura la mică înălţime.

Partea centrală a ”caroseriei” lui Subaru SHARC este gonflabilă, fiind realizată dintr-un material compozit bazat pe Kevlar, având proprietatea de a rezista în condiţii dure (de exemplu incendii), dar şi de a rezista armelor de foc.

Nu ne mai rămâne decât să aşteptăm anul 2025 pentru a vedea dacă Subaru SHARC este doar o propunere SF sau ideile sale se bazează pe viitoare tehnologii viabile.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.