Innotruck - tir electric SF la MobiliTec 2012, Hannover Messe

Universitatea Tehnică din Munchen a prezentat la expoziţia MobiliTec o creaţie inedită: un tir SF cu propulsie electrică şi un design total diferit de ce cunoaştem de pe şosele. Numele său: Innotruck. Cum vi se pare?

Innotruck - tir electric SF la MobiliTec 2012, Hannover Messe Innotruck - tir electric SF la MobiliTec 2012, Hannover Messe

Nu este deloc greu de intuit de unde provine denumirea acestui concept de tir electric: innovation (inovaţie) + truck (camion) = Innotruck. Este vorba despre un vehicul experimental de transport marfă, realizat de cei de la Universitatea Tehnică din Munchen, în cadrul proiectului Diesel Reloaded, prin care se urmăreşte găsirea unor soluţii ecologice pentru transportul de marfă al viitorului.

Innotruck are cabina de comanda plasata in cadrul remorcii, nu pe capul tractor

Desgnul lui Innotruck a fost realizat de profesorul Luigi Colani, care a mai avut în trecut şi alte propuneri de vehicule mari de transport cu un look futurist (de exemplu, eleMMent Palazzo). Proiectul se află sub coordonarea profesorului Gernot Spiegelberg, principalul partener în crearea lui Innotruck şi testarea diverselor sale tehnologii fiind Siemens.

Spre deosebire de tir-urile actuale, cabina de comandă nu este situată pe capul tractor, ci este un fel de carlingă foarte aerodinamică plasată în partea frontală a remorcii. Acest lucru înseamnă o bună vizibilitate pentru şofer, precum şi o siguranţă crescută, în timp ce postul de conducere beneficiază de operarea drive-by-wire a sistemelor maşinii.

Innotruck beneficiaza de un sofisticat sistem de propulsie electric

Evident, sistemul de propulsie este electric, aducând în plus inovaţii precum panouri solare, turbine de aer sau un sistem evoluat de regenerare a energiei la frânare. În plus, oferă posibilitatea alimentării altor vehicule, prin prizele de la exterior. Innotruck este, practic, un laborator pe roţi prin care se testează în condiţii reale diverse sisteme şi tehnologii, cum ar fi aplicaţii plug-and-play sau comunicare car-to-car şi car-to-infrastructure.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.