Innotruck – tir electric SF la MobiliTec 2012, Hannover Messe

Autor: Oraan Mărculescu 01 mai 2012 Concepte auto

Nu este deloc greu de intuit de unde provine denumirea acestui concept de tir electric: innovation (inovaţie) + truck (camion) = Innotruck. Este vorba despre un vehicul experimental de transport marfă, realizat de cei de la Universitatea Tehnică din Munchen, în cadrul proiectului Diesel Reloaded, prin care se urmăreşte găsirea unor soluţii ecologice pentru transportul de marfă al viitorului.

Innotruck are cabina de comanda plasata in cadrul remorcii, nu pe capul tractor

Desgnul lui Innotruck a fost realizat de profesorul Luigi Colani, care a mai avut în trecut şi alte propuneri de vehicule mari de transport cu un look futurist (de exemplu, eleMMent Palazzo). Proiectul se află sub coordonarea profesorului Gernot Spiegelberg, principalul partener în crearea lui Innotruck şi testarea diverselor sale tehnologii fiind Siemens.

Spre deosebire de tir-urile actuale, cabina de comandă nu este situată pe capul tractor, ci este un fel de carlingă foarte aerodinamică plasată în partea frontală a remorcii. Acest lucru înseamnă o bună vizibilitate pentru şofer, precum şi o siguranţă crescută, în timp ce postul de conducere beneficiază de operarea drive-by-wire a sistemelor maşinii.

Innotruck beneficiaza de un sofisticat sistem de propulsie electric

Evident, sistemul de propulsie este electric, aducând în plus inovaţii precum panouri solare, turbine de aer sau un sistem evoluat de regenerare a energiei la frânare. În plus, oferă posibilitatea alimentării altor vehicule, prin prizele de la exterior. Innotruck este, practic, un laborator pe roţi prin care se testează în condiţii reale diverse sisteme şi tehnologii, cum ar fi aplicaţii plug-and-play sau comunicare car-to-car şi car-to-infrastructure.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide