Premieră franceză: Peugeot EX1 Concept

Exact: Peugeot împlineşte 200 de ani. Iar cadoul pe care şi-l face se numeşte Peugeot EX1. O creaţie demnă de admirat - iată primele imagini şi informaţii.

Peugeot EX1 este un concept revoluţionar, o mixtură între lumea auto de mare performanţă şi cea a motocicletelor. Practic, cine a auzit de Ariel Atom, va înţelege imediat despre ce este vorba cu acest EX1.

VEZI GALERIA DE IMAGINI CU PEUGEOT EX1

Însă cei care sunt pasionaţi cu adevărat de marca Peugeot, vor face imediat legătura între acest EX1 şi Peugeot 20Cup, concept apărut în 2006 la Frankfurt, precum şi Peugeot Asphalte, prezentat acum 14 ani la Paris. Peugeot EX1 este, dacă vreţi, forma mult mai rafinată şi mai reuşită a acestor două concepte, fiind o adevărată bestie modernă de şosea.

Peugeot EX1 este noul concept al francezilor, o mixtura intre masinile sport si motociclete

Deloc surprinzător, partea frontală arborează o imagine de marcă deja regăsită pe Peugeot 5 şi chiar pe conceptul SR1. O imagine foarte matură, serioasă, puternică şi cu evidente tendinţe sportive.

Peugeot EX1 este un fel de roadster, deşi mai degrabă i s-ar potrivi apelativul spyder: parbrizul este aproape inexistent, oferă doar două locuri, iar silueta sa rasată este creată parcă pentru circuit. De remarcat şi soluţia pentru roţile din spate, EX1 părând un baby-Batmobil.

Designul lui Peugeot EX1 preia idei de la Peugeot 5 si conceptul SR1

Dacă suspensia faţă este una optimizată de tipul McPherson, în spate s-a optat pentru o soluţie de tipul braţ-oscilant, legat la un amortizor central reglabil. Structura maşinii este monococă şi este realizată dintr-un material compozit pe bază de carbon, integrând toate punctele de prindere pentru subansamblele maşinii, o idee interesantă pentru viitoarele procese de producţie.

Având un gabarit foarte compact (lungime de 3,54 metri) şi o masă proprie foarte redusă (doar 750 kg), Peugeot EX1 se bazează pe serviciile a două motoare electrice, plasate pe fiecare punte. Fiecare motor dezvoltă 135 kW (170 CP) şi 240 Nm, astfel că, în configuraţie cu patru roţi motoare, Peugeot EX1 dezvoltă 340 CP.

Peugeot EX1 are doua motoare electrice si o putere cumulata de 340 CP pentru o masa de 750 kg

Adică un raport putere/greutate de 2,2 kg/CP - excelent pentru o maşină electrică. Nici nu e de mirare, deoarece francezii doresc să facă din Peugeot EX1 un recordman în materie de accelerare printre maşinile electrice. De fapt, francezii afirmă că exploratorul Nicolas Vanier a stabilit deja o serie de recorduri, validate de FIA.

Dintre acestea amintim proba de 500 metri, parcurşi în 16,81 secunde sau 1.000 de metri în 28,16 secunde. Vorbind de performanţele de accelerare, trebuie ştiut că Peugeot EX1 ajunge la 100 km/h în doar 3,58 secunde, iar viteza maximă, de 260 km/h, este atinsă după numai 6,6 secunde!

Din păcate, cei de la Peugeot au luat o decizie bizară: deşi la apariţia imaginilor teaser credeam că vom vedea noul concept la salonul parizian, Peugeot EX1 nu va fi expus la Salonul Auto Paris 2010, urmând a putea fi admirat doar în showroomul Peugeot de pe Champs Elysee.

Peugeot EX1 nu va fi expus la Salonul Auto Paris 2010, ci in showroomul de pe Champs Elysee

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.