Saab 9-X Byohibrid Concept la Geneva 2008

Autor: Alexandru Banu 04 mart. 2008 Concepte auto

Conceptul va prefaţa, de fapt, viitoarea compactă Saab 9-1 ce va intra pe piaţă în 2010. Acest prototip împrumută elemente de design de la precedentele concepte Aero-X şi 9X şi se adresează generaţiei tinere cu viziuni largi şi afinitate pentru tehnologia de ultimă oră, după cum se exprimă suedezii în comunicatul de presă.

Saab aplică foarte bine cunoştinţele din domeniul aeronautic, aducând ca element inedit un spoiler ce glisează în prelungirea plafonului pentru a îmbunătăţi apăsarea aerodinamică. Caracterul sportiv este subliniat şi de difuzorul de aer care îşi face prezenţa la viteze mari.

Pentru că noţiunea de concept şi cea de hybrid au devenit in ultimii ani sinonime pentru constrcutorii de automobile, Saab 9-X militează, de asemenea , pentru beneficiile motorizărilor alternative. Sub capota conceptului suedez se ascunde un propulsor, aparent minuscul, de 1.4 litri, dar care dezvoltă 200 de cai atunci când este hrănit cu E85. Cuplul are o valoare destul de mare pentru un motor cu o cilindree mică, 280 Nm.

Sistemul hybrid se bazează şi pe baterii noi litiu-ion capabile să absoarbă şi să stocheze mai multă energie. Inginerii de la Saab susţin că prototipul poate atinge 100 km/h în doar 7.9 secunde şi va avea nevoie de doar 4,9 litri de combustibil pentru a parcurge 100 de km.

Interiorul modelului pare grefat dintr-un film Science Fiction, dar denotă faptul că Saab 9-X nu va ajunge în producţia de serie în configuraţia expusă la Geneva, iar daca va ajunge multe elemente nu se vor regăsi pe lista opţionale sau dotări ale dealerilor regionali.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide