Saab 9-X Byohibrid Concept la Geneva 2008

De la un constructor cu experienţă aeronautică te poţi aştepta oricând la lucruri măreţe, chiar dacă vine vorba de a crea un banal hatchback. Saab 9-X nu face excepţie şi aterizează la Geneva pentru a arăta lumii ce însemnă o compactă cu capul în nori.

Conceptul va prefaţa, de fapt, viitoarea compactă Saab 9-1 ce va intra pe piaţă în 2010. Acest prototip împrumută elemente de design de la precedentele concepte Aero-X şi 9X şi se adresează generaţiei tinere cu viziuni largi şi afinitate pentru tehnologia de ultimă oră, după cum se exprimă suedezii în comunicatul de presă.

Saab aplică foarte bine cunoştinţele din domeniul aeronautic, aducând ca element inedit un spoiler ce glisează în prelungirea plafonului pentru a îmbunătăţi apăsarea aerodinamică. Caracterul sportiv este subliniat şi de difuzorul de aer care îşi face prezenţa la viteze mari.

Pentru că noţiunea de concept şi cea de hybrid au devenit in ultimii ani sinonime pentru constrcutorii de automobile, Saab 9-X militează, de asemenea , pentru beneficiile motorizărilor alternative. Sub capota conceptului suedez se ascunde un propulsor, aparent minuscul, de 1.4 litri, dar care dezvoltă 200 de cai atunci când este hrănit cu E85. Cuplul are o valoare destul de mare pentru un motor cu o cilindree mică, 280 Nm.

Sistemul hybrid se bazează şi pe baterii noi litiu-ion capabile să absoarbă şi să stocheze mai multă energie. Inginerii de la Saab susţin că prototipul poate atinge 100 km/h în doar 7.9 secunde şi va avea nevoie de doar 4,9 litri de combustibil pentru a parcurge 100 de km.

Interiorul modelului pare grefat dintr-un film Science Fiction, dar denotă faptul că Saab 9-X nu va ajunge în producţia de serie în configuraţia expusă la Geneva, iar daca va ajunge multe elemente nu se vor regăsi pe lista opţionale sau dotări ale dealerilor regionali.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.