Toyota Camatte este un concept pentru… copii

Autor: Oraan Mărculescu 14 iun. 2012 Concepte auto

Să recunoaştem, oricât de maturi sau bătrâni suntem (ori credem că suntem), lumea jucăriilor, mai ales a celor pe patru roţi, ne aminteşte imediat de copilărie, nu-i aşa? Ei bine, japonezii privesc foarte serios jucăriile, indiferent de vârstă, ba au chiar şi un salon dedicat acestora: Tokyo Toy Show.

Toyota Camatte pare, la prima vedere, o jucarie, dar are gabaritul unui smart ForTwo

Ştim că japonezii sunt, probabil, cei mai inventivi când vine vorba de gadgeturi de tot felul, aşa încât nu ar trebui să ne mire că până şi un producător auto, în cazul de faţă Toyota, este prezent la un asemenea show cu o maşină, botezată Camatte (care înseamnă „altruist” în japoneză).

Atenţie, însă, nu vorbim de o machetă, ci de o maşină în toată regula, un adevărat microcar de familie având caroserie, habitaclu şi sistem de propulsie. Inginerii japonezi au folosit platforma unui „key car” (maşinuţele de mici dimensiuni create pentru piaţa japoneză), Toyota Camatte având un gabarit de smart ForTwo: 2,7 metri lungime, 1,3 metri lăţime şi 1,2 metri înălţime, în timp ce ampatamentul de 1,8 metri a permis realizarea unui layout cu 3 locuri în interior.

Toyota Camatte poate fi condusa chiar si de catre copii, intr-un spatiu controlat

Pare mai degrabă o maşină pentru adulţi, deoarece Toyota Camatte nu e genul de maşinuţă cu pedale, ci poate fi echipată cu un motor termic sau electric, plasat sub capota faţă, aşa încât Camatte ar putea fi utilizată pe şosea fără probleme. Totuşi, cei de la Toyota s-au gândit şi la copii, maşina putând fi condusă şi de prichindei într-un cadru organizat, pe pistă, de exemplu, deoarece pedalierul şi volanul sunt reglabile astfel încât chiar şi un copil de statură redusă să poată sta la volan şi să controleze maşina.

Totuşi, Toyota Camatte este expusă la un salon dedicat jucăriilor şi din alte motive. În primul rând, este vorba despre modalitatea simplistă şi chiar spartană de construcţie a maşinii. Toate elementele caroseriei sunt complet demontabile utilizând scule de bază, aşa încât operaţiune de montaj poate fi realizată chair şi de către copii, la propriu, deoarece panourile caroseriei sunt realizate din materiale plastice foarte uşoare şi reciclabile, iar fixarea lor pe şasiu se face prin intermediul unor „buloane” uşor de manipulat – vezi video-ul de mai jos.

Toyota Camatte e o masina care poate fi condusa si de… copii de pe tare.ro

Apoi se pot obţine mai multe configuraţii ale maşinii, în funcţie de tipurile de panouri avute la dispoziţie forma maşinii variind, nu mult, dar suficient pentru a trezi interesul copiilor. De remarcat şi modalitatea de acces la bord, portierele şi plafonul rabatându-se cu totul, ceea ce înseamnă o experienţă demnele de parcurile de distracţii.

Apropo de interior, configuraţia scaunelor a fost gândită pentru a facilita comunicarea între părinţi şi copil, iar minimizarea comenzilor înseamnă un plus la capitolul spaţii practice. În plus, toate butoanele şi indicatoarele pun accentul pe fun, părând preluate direct de la jucării, dar au şi un interesant caracter didactic pentru asimilarea corectă a cunoştinţelor auto de către copii.

Pentru moment, cei de la Toyota au declarat că rolul lui Camatte este de a testa reacţia publicului, însă nu este exclus ca ideile simpliste folosite la concepţia acestei maşinuţe să se regăsească în viitorul apropiat pe maşini low-cost, destinate traficului urban.

Interiorul lui Toyota Camatte ofera 3 locuri, fiind simplist, dar avand si caracter didactic

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide