10 sfaturi pentru conducerea maşinii pe zăpadă

10 sfaturi pentru conducerea maşinii pe zăpadă

Autor: Oraan Mărculescu acum 10 ani Dosar & Analize

De multe ori, iarna, pare comic atunci când vedem maşini circulând cu 10 cm de zăpadă pe ele, şoferul uitându-se printr-un „hublou” prin pabriz, în rest geamurile fiind acoperite cu zăpadă sau gheaţă. Însă o vizibilitatea proastă este mai mult decât periculoasă.

Este necesară curăţarea maşinii astfel încăt să obţinem o vizibilitate cât mai bună.

Înainte de a pleca, trebuie curăţate geamurile de zăpadă şi gheaţă, dar şi oglinzile retrovizoare. Atenţie, racletele ieftine pot produce zgârieturi pe parbriz, deci e de preferat folosirea unui spray anti-îngheţ pentru geamuri şi o racletă cu un plastic mai moale. Dacă aveţi posibilitatea, e bine să acoperiţi parbrizul şi luneta cu o husă, în cazul în care nu aveţi un garaj. Atenţie la ştergătoare – deterioraţi cauciucul dacă daţi jos gheaţa de pe ele cu racleta.

Poate fi o mare problemă accesul în maşină dacă în încuietori a intrat apă şi a îngheţat, deci e bine să folosiţi un spray anti-îngheţ şi în acest caz – lucru valabil la maşinile fără telecomandă. În rest, cea mai întâlnită problemă este „nu pot deschide uşa!”.

Acest fenomen este cauzat de îngheţarea apei infiltrate între rama uşii şi caroserie – nu trageţi foarte tare, riscaţi să stricaţi mânerele, încercaţi mai bine să curăţaţi gheaţa din şanţuri şi să trageţi uşor de marginile portierei, dacă aceasta se întredeschide. Puteţi încerca şi alte portiere, dacă nu se ‘deschide cea a şoferului, ceea ce va presupune ulterior şi abilităţi de contorsionist pentru a ajunge la volan…

Nu doar geamurile şi oglinzile trebuie curăţate, ci şi blocurile optice – vezi mai multe aici.

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Comentarii
Inchide