Viitorul este electric. Cel puţin pentru maşini de oraş, spune BMW. A început cu MINI E, va continua cu BMW ActiveE bazat pe seria 1 şi apoi produsul de serie botezat deocamdata MegaCity Vehicle.

BMW MegaCity Vehicle BMW MegaCity Vehicle

Caroseria de carbon folosită la testele de impact pentru MCVPentrua vedea despre ce este vorba am fost la Munchen. Acasa la BMW, unuldin constructorii care investesc mult în tehnologiaelectrică. BMW vrea un automobil de oraş cu emisii zeropoluante şi îl vrea până în 2013. Constructorul din Munchen a alessoluţia electrică pentru automobilul de oraş al viitorului însă arede gând să facă lucurile pe rând şi aşa cum trebuie. Germanstyle.

De ce electric? Este soluţia cu emisii zero cu cea mai rapidădezvoltare tehnologică. Energia folosită poate proveni din surseregenerative ca puterea vântului sau hidrocentrale. În plusautomobilul electric este fun. Este rapid, cu suficient cuplu şipoate oferi satisfacţia condusului. Vehiculele electrice suntaproape în totalitate silenţioase iar cuplul disponibil de la zerofac maşina foarte agilă.

Există însă şi limite. Electromobilitatea este laînceput şi mai sunt lucruri ce trebuie dezvoltate. Cea maimare problemă este stocarea energiei electrice. Acumulatorii potstoca o cantitate limitată de energie dar dezvoltarea acestuidomeniu a fost extrem de puternică în ultimul timp. În ziua de azi,tehnologia Li-Ion permite stocarea unei cantităţi Acumulatori, motor electric şi unitatea de control.acceptabilede curent dar trebuiesc încă făcute progrese. A doua problemă esteautonomia unui automobil electric. Aceasta nu se poate încă comparacu ce a unei maşini cu motor termic. Autonomia automobiluluielectric va creşte însă semnificativ în viitorul apropiat.Greutatea unităţilor de stocarea a energiei electrice este altăproblemă. Bateriile sunt grele oricât de avansată ar fi tehnologia.BMW a decis să ajusteze această problemă folosind materiale uşoarepentru construcţia automobilului compensând în acest mod greutateamare a acumulatorilor. De asemenea, timpul necesat încărcăriiacumulatorilor trebuie scurtat. În momentul de faţă sunt necesarecâteva ore bune pentru un ciclu complet de încărcare.

Citeşte mai departe în pagina următoare »