Sfaturi utile pentru cumpărarea de maşini second hand – ce trebuie să ştii despre maşinile second hand

Autor: Adrian Mihălţianu 13 sept. 2012 Dosar & Analize
Sfaturi utile pentru cumpărarea de maşini second hand – ce trebuie să ştii despre maşinile second hand

Care sunt întrebările pe care ar trebui să i le puneţi vânzătorului

Există un set zece întrebări pe care orice cumpărător ar trebui să i le pună vânzătorului înainte de a verifica fizic maşina şi de a bate palma. Unele dintre ele ar trebui puse înainte de a vedea maşina pe viu, fie în discuţia la telefon, fie prin e-mail, iar altele când sunteţi cu proprietarul lângă maşină.

Prin telefon sau e-mail:

1. Câţi kilometri are maşina? Chiar dacă în anunţ scrie un anumit număr, vânzătorul ar putea ezita atunci când răspunde. Acest lucru ar putea însemna că are mai multe maşini de vânzare sau că a dat kilometrajul înapoi recent şi nu a memorat noua valoare. De asemenea, dacă în anunţ e menţionat preţul, această întrebare vă poate da o idee despre cât valorează maşina.

2. De ce vindeţi maşina? În funcţie de răspunsul la această întrebare, vă puteţi da seama dacă e posibil să obţineţi o reducere de preţ sau nu. Dacă răspunsul e „consumă prea mult”, ar putea însemna că proprietarul vrea să scape repede de maşină şi să cumpere una care consumă mai puţin.

3. În ce stare se află maşina? Dacă proprietarul spune că maşina este într-o stare excelentă, deşi din anunţ nu pare, s-ar putea să aveţi de-a face cu un mincinos. De obicei, un vânzător onest e cel care spune că maşina se află într-o stare bună sau rea, fără să-i facă prea multă reclamă.

Faţă în faţă cu proprietarul:

4. De la cine aţi cumpărat maşina? Aici, cel mai bun răspuns e când vânzătorul spune că el primul proprietar. Indiferent de răspuns, însă, nu uitaţi de următoarea întrebare.

5. Are carte de service? Carte de service, istoricul reparaţiilor, chitanţe. Oricum vreţi să-i spuneţi, trebuie să aveţi o dovadă că maşina a fost întreţinută corespunzător. Dacă istoricul maşinii pare dubios, refuzaţi.

6. Ce fel de ulei trebuie folosit la motor? Chiar dacă pare o întrebare ciudată, răspunsul poate fi un indicator al stării tehnice în care se află maşina. Dacă vânzătorul răspunde imediat şi corect, probabil că şi-a făcut singur reviziile sau e foarte interesat de maşina sa. Dacă nu ştie şi nu apare în cartea de service, asiguraţi-vă că verificaţi maşina cu un mecanic.

7. Cu cât vindeţi maşina? Această întrebare îl face pe vânzător să înţeleagă că nu sunteţi dispus să plătiţi preţul cerut. În funcţie de piaţă şi de cât timp încearcă proprietarul să vândă maşina, s-ar putea să obţineţi o reducere semnificativă.

8. Pot să fac o tură cu maşina? Niciodată nu ar trebui să cumpăraţi o maşină fără să o conduceţi pentru că nu o să aveţi ocazia să aflaţi cum se comportă pe drum. Dacă vânzătorul refuză, înseamnă că ceva nu e în regulă cu maşina şi nu vrea să aflaţi.

9. Pot să verific maşina la un mecanic? Dacă aţi condus maşina şi vi s-a părut că există vreo defecţiune, e bine să o verificaţi înainte să bateţi palma. La fel ca mai sus, dacă proprietarul refuză, înseamnă că ceva nu e în regulă şi nu vrea să aflaţi.

10. Ce maşini aţi mai vândut? Dacă vânzătorul începe să enumere zeci de maşini, cel mai probabil se ocupă cu cumpărarea, repararea şi revânzarea maşinilor. Din păcate, de cele mai multe ori reparaţiile sunt făcute prost, iar fiabilitatea maşinii are de suferit. Dacă nu aveţi încredere în vânzător, refuzaţi-l.

Alte sfaturi, pe pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide