Studiu: creşterea limitelor de viteză duce la drumuri mai sigure

Autor: Adrian Mihălţianu acum 8 ani Dosar & Analize

Limitele de viteză mai mari nu duc la o creştere a mortalităţii rutiere, ci dimpotrivă, pot duce la drumuri mai sigure pentru participanţii la trafic. Aceasta este ideea promovată de un studiu realizat vreme de doi ani de Directoratul Rutier Danez, citat de britanicii de la AutoExpress. Studiul a pus sub microscop felul în care reacţionează şoferii atunci când sunt crescute limitele de viteză pe drumurile cu o singură bandă pe sens, dar şi pe autostradă.

Potrivit cercetării, după ce a fost crescută limita de viteză pe un drum cu o singură bandă pe sens de la 80 km/h la 90 km/h, numărul de accidente a scăzut imediat, datorită micşorării diferenţelor dintre cei mai rapizi şi cei mai înceţi şoferi. Astfel, numărul de depăşiri a fost din ce în ce mai mic.

Dacă limitele de viteză ar fi aşa cum trebuie peste tot, domnul poliţist ar putea să stea degeaba toată ziua

Mai exact, şoferii care obişnuiau să meargă încet au început să crească viteza, în vreme ce 15% dintre cei mai rapizi conducători auto au început să conducă sub limita de viteză.

Totodată, pe secţiuni de autostradă unde limita de viteză a fost crescută de la 110 km/h la 130 km/h în urmă cu nouă ani, numărul de victime rutiere este în scădere continuă.

Voi ce părere aveţi despre acest studiu: ar trebui crescute limitele de viteză şi în România, pe anumite porţiuni de drum?
Comentarii
Inchide