TOP 10: maşini clasa medie şi mare cu emisii CO2 scăzute

Autor: Oraan Mărculescu 17 dec. 2008 Dosar & Analize

VEZI TOATE ARTICOLELE TOP 10 EMISII CO2 PE SEGMENTE!

Pentru majoritatea maşinilor de clasă medie şi mare este imposibil de obţinut valori sub 140 g/km emisii CO2. Iată, însă, că există câţiva producători care au reuşit şi acest lucru, în fruntea clasamentului remarcându-se BMW Seria 3, cu noul motor diesel de 2,0 litri, în două versiuni de putere. Nu am recurs la un clasament separat pentru maşinile de clasă mare din simplul motiv că acestea sunt mai scumpe şi mai gurmande, deci factorul emisii CO2 nu este la fel de important.

TOP 10 EMISII SCAZUTE DE CO2 - masini clasa medie si mare

BMW 318d şi BMW 320d utilizează, practic, acelaşi motor diesel de 2,0 litri de pe BMW 118d, dar în două versiuni de putere – de fapt, BMW 320d am putea spune că e un recordman, fiind atât foarte econom, cât şi cel mai puternic din acest Top 10. Acelaşi motor echipează şi BMW 520d, maşina bavareză fiind, de fapt, singura berlină de clasă mare care reuşeşte să se plaseze sub bariera celor 140 g/km emisii CO2 la ora actuală.

Dominaţia germană în acest Top 10 este evidentă, nu mai puţin de trei modele fiind BMW, iar alte două Audi. De fapt, concernul VAG este, din nou, prezent cu trei modele: VW Passat BlueMotion, Skoda Octavia şi Audi A4. Dacă modelul ceh recurge la îmbunătăţiri ale vechii motorizări 1,9 TDI, Passat şi A4 utilizează acelaşi 2,0 TDI ca şi VW Golf 6, motor echipat cu filtru de particule şi care corespunde normelor Euro 5.

Renault Laguna eco2 are cel mai mic motor din clasa medie, de numai 1,5 litri, ceea ce contribuie semnificativ la obţinerea unui nivel de numai 130 g/km emisii CO2. La polul opus se află Mercedes C200 BlueEFFICIENCY, care se bazează pe un motor de 2,2 litri, deci cu aproape 50% mai mare – acesta, însă, este compatibil Euro 5 şi are emisii CO2 cu numai 3 g/km în plus faţă de dCi-ul francez. Japonezii fac şi ei figuraţie în acest top, prin noua Toyota Avensis, care urmează să ajungă doar la anul pe piaţa noastră.

Dacă aducem factorul preţ în discuţie, cea mai ieftină opţiune pentru un amator de berline de clasă medie cu emisii CO2 scăzute este Skoda Octavia – lucru explicabil prin faptul că se bazează pe platforma lui VW Golf, o maşină de clasă compactă. Dacă ne raportăm la maşini ca Renault Laguna sau VW Passat, este clar că pornim de la 20.000 euro, ceva mai puţin decât hibridele din topul clasei compacte. Segmentul premium, însă, îşi cere tributul: preţurile pentru BMW, Audi sau Mercedes pornesc din jurul valorii de 30.000 euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide