Top cele mai sigure maşini din America

Autor: Andrei Nan 04 iun. 2007 Dosar & Analize

Pentru cei care credeau că promotor.ro a luat-o razna cu topurile despre maşinile minorităţilor sexuale, redevenim serioşi, referindu-ne la un top al siguranţei auto.

Topul celor mai sigure 20 de maşini realizat de către Forbes nu priveşte securitatea doar din punctul de vedere al pasageriilor ,ci şi al “interacţiunii” acestora în traficul de pe marile autostrăzi americane. Drept dovadă stau cele trei instrumente de la baza acestui top.

Pentru a alcătui acest top, cei de la Forbes au investigat rezultatele organizaţiilor americane care au ca obiectiv „măsurarea” nivelului de securitate a automobilelor. Este vorba despre National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) şi Insurance Institute for Highway Highway Safety (IIHS), cele două operând asemeni Euro NCAP-ului european. Pe lângă aceste două organizaţii, cei de la Forbes au apelat la un al trilea instrument pentru a alcătui acest top, fiind vorba de Highway Loss Data Institute (HLDI), rolul acestora fiind de a centraliza numărul de accidente produse pentru o marcă şi modelele ei.

Comparând rezultatele celor două oraganizaţii americane, cei de la Forbes au ajuns la concluzia că cea mai sigură maşină care circulă pe străzile din America este un SUV, în “persoana” lui Acura RDX. Modelul japonez a obţinut 5 stele de la NHTSA şi indicativul “G” din partea celor de la IIHS, reprezentând cea mai mare cotaţie pentru o maşină acordată de această oragnizaţie.

Locul doi este ocupat de o berlină, tot din gama diviziei de lux a producătorului nipon Honda. Sub numele său de Acura RL, maşina beneficiază şi de avantajele trancţiunii intregrale, pe lângă calificativele maxime din punct de vedere al securităţii pasive.

Succesul extraordinar, mai întâi ca maşină de lux, iar acum ca una din cele mai sigure maşini înregistrat de ocupanta locului trei, Audi A4, demonstrează că maşinile europene pot să “atace” orice piaţă auto. Se ştie prea bine că America este cea mai dură piaţă auto, datorită în primul rând normelor foarte stricte, dar şi a concurenţei acerbe. Audi A4 se distinge cu un număr de 4 stele date de NHTSA şi calificativul “G” dat de IIHS. S-ar putea spune că cei din America ar avea un dinte împotriva maşinilor europene, dar adevărul este că şi organizaţia europeană EuroNCAP atribuie un punctaj maxim de patru stele pentru modelul german.

Din categoria clasei mari, Audi A6 se mândreşte cu cea de-a patra poziţie a topului celor mai sigure maşini care circulă pe străzile americane. O maşină poate să fie sexy şi sigură în acelaşi timp, BMW Z4 este modelul care confirmă. Cu patru stele pentru protecţia pasagerilor în cazul unui impact frontal şi trei pentru protecţia laterală, conform datelor obţinute de NHTSA, Z4 ocupă locul cinci. La întrebarea câte stele a obţinut bavarezul din partea celor de la EuroNCP, răspunsul este că BMW Z4 a primit din partea europenilor 4 stele pentru protecţia adulţilor, cea a copiilor nefiind în discuţie pentru un model roadster. Nu s-a specificat, însă, cu exactitate gradul de siguranţă la cele două tipuri de impact: frontal şi lateral.

Surprizător, la mijlocul clasamentului întălnim un model care deja face istorie. Este vorba de Mazda MX-5, imediat după care este situat un alt roadster, de această dată de lux, Mercedes SL.

Volvo XC90 se află într-un mod absolut uimitor pe ultimul loc al acestui clasament, după Volkswagen Passat. Acest lucru nu înseamnă că firma suedeză a redus nivelul de securiatate a pasagerilor, ci este efectul celul de-al trilea criteriu (HLDI) introdus pentru a departaja maşinile. Se pare ca XC90 nu este atât de sigur în impactele uşoare, maşinile mai mici care intră în contact cu SUV-ul suedez au de suferit din cauza spoilerelor acestuia, care sunt situate foarte sus. Cele două organizaţii americane atribuie modelului suedez cotaţiile cele mai înalte, fiind în ton cu cea europeană, lucru care demonstrează eficienţa mărcii în materie de securitate a pasagerilor.

Mai jos găsiţi lista cu toate cele 20 de modele din topul Forbes al celor mai sigure maşini de pe şoselele americane:

1. Acura RDX
2. Acura RL
3. Audi A4
4. Audi A6
5. BMW Z4
6. Chevrolet Corvette
7. Ford Freestyle
8. Honda Civic
9. Jaguar XJ
10. Lexus SC
11. Lincoln Towncar
12. Mazda MX5
13. Mercedes SL
14. Mercury Grand Marquis
15. Porsche Boxter
16. Saab 9-3
17. Saab 9-5
18. Subaru Forester
19. Volkswagen Passat
20. Volvo XC90

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide