1 Iunie în istoria automobilistică

Pe 1 Iunie, acum 76 de ani, Nissan Motor Company lua naştere prin fuziunea a mai multor divizii auto.

1 Iunie în istoria automobilistică 1 Iunie în istoria automobilistică

Nissan 19351Iunie în 1934 - Înaceastă zi ia naştere Nissan Motor Company prin redenumireacompaniei Jidosha-Seizo Kabushiki-Kaisha (Compania de Producţie aAutomobilelor, într-o traducere aproximativă). Jidosha-SeizoKabushiki-Kaisha a luat naştere în Decembrie 1933, dar ulterior aadoptat numele pe care îl cunoaştem cu toţi. Denumirea Nissan esteo abreviere de pe bursă a Nippon Sangyo, una dintre companiiledeţinute de Yoshisuke Aikawa.

Nissan a luatpractic naştere din două companii din DAT Motors - cei care făceaula acea vreme Datsun - şi la care Aikawa deţinea acţiuni şi diviziade subansamble auto a Tobata Casting, compania pe care o conduceaAikawa. Acţionarii TobataCasting nu au fost însă încântaţi de perspectiva de a faceautomobile şi Aikawa a cumpărat toate acţiunile Tobata Casting,crezând foarte mult în viziunea sa.

Nissan a produsprimul automobil în 1935 modelul fiind asamblat la uzina dinYokohama în luna Aprilie. Japonezii s-au mişcat foarte repede şi înacelaşi an au început să exporte maşini în Australia. În 1938 expansiunea Nissan a fostsistată de război, camioanele şi vehiculele militare luând loculautomobilelor pe liniile de producţie. Uzina Nissan a căzut însă în mâinileamericanilor şi şi-a reluat producţia de abia la jumătateaanilor '50.

Nissan (Datsun) SunnyÎn1960 însă a devenit primul constructor japonez recompensat cupremiul Deming pentru excelenţa tehnologică (un premiu acordat dejaponezi celor mai inovatoare companii). Criza combustibililor din anii'70 a ajutat foartemult Nissan, în special pe piaţaamericană acolo unde se cereau automobile cât mai economice. Nissan a operat practic două mărci pânăîn 1981, Datsun pentru automobilele mici şi economice şi Nissanpentru automobilele din clasele superioare.

Datorită succesului american Nissan şi-a putut extindeoperaţiunile şi în restul lumii, astăzi operând unităţi deasamblare sau producţie în 17 ţări. Nissan este cea de-a treiacompanie japoneză ca mărime, după Honda şi Toyota şi formează oalianţă puternică cu Renault.