11 iulie în istoria automobilistică

Fabbrica Italiana Automobili Torino sau Fiat, aşa cum cunoaştem cu toţii constructorul italian, a luat naştere pe 11 iulie, acum mai bine de 110 ani.

11 iulie în istoria automobilistică 11 iulie în istoria automobilistică

Fondatorul Fiat11 iulie 1899 - În această zi Giovanni Agnelli împreună cuun grup de investitori a înfiinţat Fabbrica Italiana AutomobiliTorino. În 1902 Giovanni Agnelli devine Directorul General alcompaniei nou înfiinţate şi în 1903 apare primul automobil Fiat,modelul 3 ½ CV, dotat cu un motor de 697 cmc boxer. Acest model eradestul de mult inspirat după automobilul Benz contemporan.

Fiat s-a mişcatfoarte repede şi în 1908 au început producţia de motoare de avionşi în acelaşii an automobilele Fiat au devenit foarte populare camodele taxi. În 1910 eradeja cel mai mare producător din Italia şi tot în acelaşi an au început producţia la uzina dinPoughkeepsie New York, fiind produs primul Fiat în străinătate. Întimpul războaielor Fiat s-a remarcat în construcţia de armamentmilitar, ce mai cunoscut fiind avionul de luptă FiatG55.

Ulterior, laconducerea Fiat a venit Gianni Agnelli, nepotul fondatorului Fiat,cel care a dus compania pe noi culmi. În 1969 Fiat a cumpăratacţiuni la Ferrari şi Lancia, iar în 1986 şi Alfa Romeo a intratsub umbrela Fiat. Cealaltă marcă exclusivistă, Maserati, a fostcumpărată în 1993, Fiat devenind un grup puternic. În 20 Ianuarie2009 Fiat a format un parteneriat strategic cu Chrysler LLC, avândca scop revenirea pe piaţa americană.