11 Iunie în istoria automobilistică

Astăzi îl sărbătorim pe Jackie Stewart, unul dintre cei mai charismatici piloţi de Formula 1, triplu campion şi figură marcantă a automobilismului.

11 Iunie în istoria automobilistică 11 Iunie în istoria automobilistică

11 Iunie1939 - În această zi în Milton,West Dumbartonshire, Scoţia, s-a născut Sir John Young Stewart, celcare a rămas în istoria Formulei 1 drept Jackie Stewart. Într-unclasament al Formulei 1 din toate timpurile, întocmit despecialiştii în Formula 1, Jackie Stewart s-a clasa pe poziţia acincea dintr-un total de 50 de nume nominalizate. Datorită stilului foarte entuziast de apilota, Jackie a fost denumit "scoţianulzburător"(vedeţi mai jos de ce).

Scoţianul zburător

Stewart a debutat în Formula 1în 1965 şi tot în acelaşi ana obţinut şi prima sa victorie, dovedindu-se un talent precoce.Primul titlu de campion a venit în Formula 1 atunci când activapentru echipa Matra International. Perioada sa de glorie a venitînsă cu mutarea la Tyrell, urmând încă două titluri în 1971 şi1973. Scoţianul s-a retras în glorie părăsind Formula 1 dupăultimii săi lauri la final de sezon.

Ulterior Stewart şi-a formatşi echipă de Formula 1, Stewart Grand Prix, revenind în Formula 1în 1997, cu Rubens Barrichello şi Johny Herbert ca şi piloţi. Osingură victorie a reuşit echipa sa în F1, în sezonul 1999 laMarele Premiu al Europei. Ulterior echipa a fost cumpărată de Fordşi a devenit Jaguar Racing. În prezent Jackie Stewart estecomentator sportiv şi consultant pe motive sportive al Royal Bankof Scotland.