14 Iulie în istoria automobilistică

14 Iulie este prilej de sărbătoare pentru Ferrari, acum 49 de ani Scuderia reuşind să se impună pentru prima dată într-un Grand Prix F1.

14 Iulie în istoria automobilistică 14 Iulie în istoria automobilistică

14 Iulie1951 - Ferrari aînceput să îşi ţeasă blazonul de cea mai galonată echipă de Formula1 pe data de 14 Iulie 1951, atunci când pentru întâia dată înistoria Grand Prix-urilor, un "Căluţ cabrat" atrecut linia de sosire primul.Evenimentul s-a consemnat pe circuitul de la Silverstone iar eroulcare a adus victoria a fost Froilan Gonzalez. La acea vreme Ferrarise afla la mare rivalitate cu Alfa Romeo, constructor la care EnzoFerrari şi-a făcut practic mâna, lucrând acolo pentru 20 de ani.Argentinianul Jose Froilan Gonzalez a reuşit atunci să îldepăşească pe un alt argentinian de legendă Jose Manuel Fangio, celcare era pe atunci steaua Formulei 1 şi pilotul AlfaRomeo.

Gonzalez in prima victorie Ferrari

Ferrari a avutînsă nevoie de ceva mai mult timp pentru a deveni puterea dominantăîn Formula 1 şi deşi în anii '50 a bifat patru titluri mondiale la pilot, primul triumf lanivel de echipă s-a consemnat în 1961. În total Scuderia are 16trofee la constructori, fiind de departe cea mai titrată echipă. Pelocul secund se află Williams, cu 9 titluri, adică la o distanţăconsiderabilă. Ultimul titlu Ferrari a venit în 2008, atunci cândFelipe Massa şi Raikkonen au adus 172 puncte. McLaren nu a strânsdecât 151 puncte, dar a dat campionul mondial LewisHamilton.