15 August în istoria automobilistică

Pe 15 August 1938 omul care a pus bazele Alfa Romeo şi a adus primele reuşite ale mărcii italiene a trecut în nefiinţă.

15 August în istoria automobilistică 15 August în istoria automobilistică

15 August 1938 - În această zi la casa sa de pelacul Como Nicola Romeo a murit la o vârstă nu foarte înaintată dincauza unei boli. Romeo s-a născut în 1876 în Napoli într-o familiecu o situaţie financiară modestă. În 1899, la doar 23 de ani s-aspecializat în inginerie la Institutul Politehnic din Napoli.Imediat s-a mutat la Liege, în Belgia, acolo unde a obţinut şispecializarea în inginerie electrică. A devenit astfel unintermediar pentru un grup de companii belgiene care operau înItalia.

În 1911 a fondatpropria sa companie "Ing. Nicola Romeo e Co" care avea caobiect de activitate producerea utilajelor pentru minerit. Companias-a extins însă rapid şi în 1918 Romeo a cumpărat Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, o companieitaliană fondată de un grup investitori care făcea parte din grupulFiat. Marca a fost astfel redenumită Alfa Romeo în 1920 şi în 1921modelul Torpedo 20/30 HP a fost primul automobil care a purtat nouamarcă.

Compania aacumulat o reputaţie bună sub Nicola Romeo, dar la mijloculanilor '20 crizaprovocată de falimentul BănciiItaliene de Discount a pus multe companii în dificultate. AlfaRomeo a fost în pragul lichidării şi restructurarea companiei aînceput de la Nicola Romeo, care a decis să plece. Ulterior adevenit senator şi în 1938 s-a stins din viaţă.