2 Iulie în istoria automobilistică

Pe 2 iulie acum aproape două decenii în urmă Chevrolet anunţa cu mândrie că a fabricat 1 milion de exemplare ale legendarului model Corvette.

2 Iulie în istoria automobilistică 2 Iulie în istoria automobilistică

2 iulie 1992 - Modelul Corvette cu numărul 1milion era un roadster LT1 de culoare albă şi interior roşu,special fabricat pentru a avea aceleaşi specificaţii ca şi primulChevrolet Corvette apărut în 1953. Astfel în aproape 50 de aniamericani au fabricat 1milion de unităţi Corvette, o performanţă admirabilă pentru unmodel cu valenţe de supercar.

Ceremonia de celebrare a 100 de ani l-a avutîn prim plan pe rusul Zora Arkus-Duntov, cel care este creditat cutransformarea lui Corvette într-un model clasic. Acesta lucra în1953 pentru o echipă de curse britanică dar a fost atât deimpresionat de apariţia primei generaţii încât a aplicat pentru oslujbă la constructorul american. Ulterior a fost angajat şieforturile sale s-au văzut imediat.

Corvette si maestrul sau

Rusul a introdus sistemul de injecţiedirectă, devenit standard apoi pe multe maşini, şi a urcat astfelputerea de la 150 CP, cât figura Corvette în 1953, la 283 în 1957.De asemenea, a fost primul care a introdus discurile de frână latoate cele patru roţile pe un model american. Ulterior acest adorit ca supercar-ul american să se bată cu cele europene, Ferrari,Porsche, Mercedes şi a creat Corvette Grand Sport Program în 1963.Astfel ceremonia de atingere a unei cote impresionante, a fost şiun gest de mulţumire pentru cel care a făcut din Corvette olegendă.